ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Галичанщині волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни

В с. Блюдники, Галицького району волонтери впорядкували забуте і занедбане військове кладовище цісарсько-королівського війська Австро-Угорської монархії (періоду Першої світової війни). 

За даними пошуковців, на терені села наприкінці червня 1917 р. відбувалися особливо запеклі бої – в цей час один з підрозділів Кавказької кінної дивізії Російської імператорської армії атакував і на короткий час зайняв село. В цьому бою загинуло багато вояків австрійської армії, які захищали населений пункт і згодом, ймовірно, були поховані на сільському цвинтарі, інформує Курс.

5 жовтня до кладовища вирушила група волонтерів з Івано-Франківська. Захід проведено в рамках проєкту «Велика війна: пам’ять в Карпатах» зусиллями організаторів та їхніх друзів: ГО “Поступовий гурт франківців” (Сергій Адамович), Комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради “Пам’ять” (Tumkiv Vasil), ГО “Гірський рятувальний центр“.

Під час робіт на військовому кладовищі у Блюдниках впродовж дуже короткого часу було проведено значний обсяг робіт. Зокрема, очищено терен від чагарників; піднято похилені і завалені надгробні хрести; здійснено їхнє пофарбування вапняним розчином.

Для того щоб відвідувачі кладовища знали про історію цих поховань, в рамках проєкту тут було встановлено анотаційну дошку.
Напис на ній засвідчує: «Місце пам’яті. Військовий цвинтар Першої світової війни (1914 – 1918) с. Блюдники.
На цвинтарі поховані австрійські вояки, які загинули в кінці червня 1917 року внаслідок наступу підрозділів Кавказької туземної кінної дивізії («Дикої дивізії») на село Блюдники».


На Прикарпатті волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни 1
На Прикарпатті волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни 3
На Прикарпатті волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни 5
На Прикарпатті волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни 7
На Прикарпатті волонтери впорядкували занедбане військове кладовище Першої світової війни 9