ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Матері з дітьми з інвалідністю повернулися з лікування трансфером від Андрія Іванчука

В Україні з початком карантину припинено все внутрішнє пасажирське міжміське сполучення: залізничне, автобусне та авіаційне.

Через обмеження у складній ситуації опинилася мешканка Городенки, яка саме приїхала із дітьми з інвалідністю до  дитячого спеціалізованого клінічного санаторію «Хаджибей» (с. Усатове  Одеська обл.). У санаторії перебували ще три мешканки Прикарпаття з дітьми.

У санаторії проводять терапію та реабілітацію дітей із неврологічними захворюваннями. Велика частина дітей не може ходити й сидіти самостійно. До медзакладу зазвичай приїжджають з усієї України пацієнти з ДЦП та різними неврологічними патологіями.

Двічі на рік  Наталія Фрасовір-Проноза з Городенки їздить до санаторію з двома своїми синами Максимом та Віталієм. Діти  мають неврологічні захворювання, тож для покращення  свого стану повинні їздити на фахові процедури до «Хаджибею».  Поїздка була запланована заздалегідь, адже на путівки існує певна черга.

Для дітей пані Наталі це була десята поїздка. Лікувальні та гідромасажі, грязеві та водні ванни, кінезотерапія, магнітна терапія, лікувальна гімнастика та багато інших потрібних процедур необхідні для покращення стану діток, для яких регулярність таких процедур є надзвичайно важливою.

Цього разу в санаторії перебувало дев’ятеро вихідців з Прикарпаття: четверо матерів з п’ятьма дітьми, один з хлопчиків з діагнозом ДЦП не може ходити.

Історія п. Наталі розпочалась 3 березня. Вона з дітьми приїхала до «Хаджибею» і мали там пробути до 26 березня. Саме третього березня  у Чернівцях  зафіксували перший в Україні випадок захворювання на коронавірусну інфекцію.

17 березня із впровадженням карантину стало зрозуміло, що реабілітацію доведеться припинити достроково. Зазвичай з Франківщини до Одещини можна було доїхати потягом, однак цього разу матері з дітьми опинились в ситуації, коли ані потягом, ані маршрутним транспортом повернутися не вдасться.

Як розповідає мати двох синів Наталя, шукали різні способи добратися бодай до Львова, однак -безуспішно.

Коли стало зрозуміло, що поїхати нема чим, вирішили звернутися до краянина, депутата з Прикарпаття Андрія Іванчука.

18 березня Наталя отримала інформацію, що їм організували трансфер додому. Виїзд запланували на неділю, 22 березня, щоб матері змогли пройти максимальну кількість процедур.

У дорозі для покутян було передбачені антисептики, маски, вода і продукти харчування.

Дорога минула добре, хоча правоохоронці  наголосили водієві, щоб з Прикарпаття він повертався тим самим маршрутом, адже перетин областей в Україні зараз є ускладненим.

Дев’ятеро покутян зараз вдома, а пані Наталя у свою чергу опублікувала допис у Фейсбуці, в якому розповіла про допомогу депутата.