ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Мамографія – більше року успішної діагностики в поліклініці у Коломиї

Мамографія молочної залози – один з найважливіших рентгенологічних методів, який дозволяє виявити захворювання молочних залоз. Особливу цінність становить дослідження при діагностиці раку – з його допомогою можна виявити ознаки онкопроцесу ще за 1 – 2 роки до того, як з’являться перші симптоми.

Вже рік, як у новій поліклініці у Коломиї працює цей апарат, на якому пройшли діагностику більше 660 жінок не лише з Коломийщини, а й з сусідніх районів.

Мамограф новій Коломийській поліклініці вдалося отримати за сприяння народного депутата, засновника благодійного фонду ''Покуття'' Андрія Іванчука, який доклав зусиль, щоб лише за останні три роки Коломийщина отримала надсучасного медобладнання на суму понад 100 млн. гривень. 

Про показання та протипоказання для проведення мамографії

Обстеження рекомендовано проходити жінкам після 35 – 40 років раз на 2 роки за направленням лікаря, навіть якщо у жінки немає ніяких скарг з приводу стану її молочних залоз. Жінкам після 45 – 50 років проходити мамографію необхідно щорічно. Щодо протипоказів, то сюди входять вагітність і лактація. Перед самою процедурою рекомендують утриматися від нанесення кремів, дезодорантів або лосьйонів на молочні залози. Ці речовини можуть призвести до неправильної реакції з апаратом. При мамографії нема жодних ризиків, тому що рентгенівська доза опромінення у сучасних мамографів – низька, крім того й низька рекомендована частота досліджень. Варто зазначити, що саме обстеження в коломийській поліклініці – безкоштовне.

Також мамограма може показати невеликі відкладення кальцію в молочній залозі, що може бути ранньою ознакою раку. Власне тому мамографія є методом, який здатний виявити захворювання на ранній стадії, регулярні обстеження скорочують смертність від онкологічних захворювань на 30%.

‘‘За словами однієї з пацієнток, яка проживала у США, один раз на рік кожній жінці від 40 років сімейний лікар надсилає на електронну адресу лист із вказаною необхідністю пройти мамографію. В нас, на жаль, дещо по-іншому – не сформувалось ще культури діагностики в людей. Здебільшого пацієнти звертаються, коли з’являються симптоми, або коли потрібно пройти обов’язкове обстеження. За час, поки працює апарат, обстежено 660 пацієнток, з них в майже половини виявлено ті чи інші патології, значна частина – це доброякісні, а також вікові зміни в молочних залозах. У близько 7% обстежених – злоякісні онкопатології. Також у тих пацієнтів, в яких виявили онкохвороби, гістологічно вони були підтвердженими. Частині з них вже провели оперативне втручання або хіміотерапевтичне лікування, і результати в більшості випадків успішні. Дехто вже проходить планове обстеження для оцінювання динаміки наявного стану. Власне, коли рак молочної залози діагностований на ранніх стадіях, це покращує успішність лікування'', – каже лікарка-рентгенолог Вікторія Титик і додає, що за допомогою цього апарату, окрім пухлин, також виявляють мастопатії, фіброаденоми, кисти.

Єдине залишається за жінками: не варто відкладати обстеження, адже рання діагностика – запорука здоров’я.

АВТОР: Віталій БИРЧАК

До теми:  Коломийська поліклініка та ЦРЛ - одні з кращих за наявністю діагностичного обладнання.

Нагадаємо, раніше головний лікар ЦРЛ Петро Лесів наголосив, що медична діагностика в Коломиї – на рівні столиці.