ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Коломийські представлення". День 2: "ТРИ ІДЕАЛЬНІ ПОДРУЖЖЯ”. ФОТО

 У Коломиї триває XII Всеукраїнський  фестиваль КОЛОМИЙСЬКІ ПРЕДСТАВЛЕННЯ”.

Другого фестивального дня Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І.Озаркевича показав виставу ТРИ ІДЕАЛЬНІ ПОДРУЖЖЯ” Алесандро Касона.

"Уявіть собі: три пари - всі старі добрі друзі - відзначають річницю своїх весіль. Святкування перериває звістка про смерть спільного друга - Густаво Феррана. Зачинившись в кабінеті, чоловіки зачитують прощального листа покійного друга, який він заздалегідь залишив на випадок його смерті. І це стає причиною всіх чварів, викриттів і пристрастей. Де та межа між примарним щастям та істиною? Кому потрібна правда?
Вистава ставить багато запитань і дає причини для роздумів..." - йдеться в анонсі до вистави.
 
Думки експертів

Ростислав КОЛОМІЄЦЬ, заслужений діяч мистецтв України:

У мене є один критерій для визначення вистави: хвилює, не хвилює. Ця історія нібито банальна, але типова, вона хвилює у виконанні цих акторів. Це взірець психологічного театру, де актори діють від себе і видобувають із себе ті почуття, ті емоції, ті дії, до яких їх спонукає ситуація.
Це взірець психологічного театру, який виходить за рамки обласного. Вона може бути показана на кращих українських сценах.

Лариса КАДИРОВА, народна артистка України:

Я вітаю театр з прем’єрою і дякую за те, що актори мені нагадали великих драматургів. Що актори, які сьогодні працювали на сцені, можуть зіграти Бернарда Шоу  і Сократа,  і Гарсіа Лорку, й Ібсена. Я вдячна, бо вони потенційно такі сильні, такі насичені, що перед ними велике репертуарне майбутнє . Тут Іван Франко, тут Стефаник з його словом, яке Було спочатку, як пише Біблія: «Спочатку було Слово»…

Здається, що ця вистава – як експеримент, щоб ми побачили майбутнє театру. Я вдячна Дмитрові Чибораку, вдячна режисерові вистави. Вони дали можливість мені, як творчій людині і як театрознавцю, побачити майбутній розвиток театру в Коломиї. Найстарішого театру Галичини, театру Озаркевича – і батька, і сина, бо думаю, що батько був за те, щоб син зробив театр. І сама Коломия на той час була духовним епіцентром України, була здатна на те, щоб народити театр Галицький – істинний, глибокий, інтелектуальний. І сьогодні я побачила можливість цього творення на сцені.

Валерій Невєдров, народний артист України,театральний режисер (м.Київ):

Вітаю всіх  з прем’єрою. Це актори, яких я знаю, з якими ставив виставу «Езоп». Роман якраз грав Езопа. Тут навіть текст повторюється з Фегередо, що мені й нагадало про Езопа…

Жанр трагікомедії витриманий. Сюжет настільки прокреслений п’єсою і актори так доносять, що ми всі чули подих залу. Зал стежить за канвою сюжету, і сльозу пробиває, і сміються, вірять і не вірять… Тому я думаю, що театр це довів і в цьому цінність театру і цієї вистави. Вітаю, зичу успіху, щоб вистава далі розвивалась і радувала глядача. Якщо є якісь дрібниці, то вони чисто професійні і ми проговоримо це з членами експертної ради.

 Принагідно нагадуємо програму фестивалю:

До теми: Стартував XII Всеукраїнський фестиваль "Коломийські представлення". ФОТО