ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: нетипові та екстремальні види спорту у місті

Спортивні клуби та активний відпочинок у Коломиї не перестає розвиватися та дивувати. А чи знаєте Ви як цікаво та нетипово провести свої вихідні?

За гострими відчуттями слід звернутися до спортивного клубу LSactive. Саме тут збираються любителі екстремального відпочинку.

Альпінізм, скелелазання, походи в гори, стрибки з висот на мотузці, рафтинг, стрибки з парашутом - усе це можливості відпочинку для коломиян-екстремалів.

“Можливо комусь і дивно, але для нас це - хобі. Ми хочемо розвивати екстремальні види спорту в нашому краї. Ми раді кожному, не обмежуємо вікову категорію, але наполягаємо на повнолітті та тверезості думок, адже від цього залежить життя”, - зазначає голова клубу Сергій Лунін.

Відомим серед палких прихильників екстремального відпочинку в горах є спортивно-гірський клуб “Білий камінь”.

“Ми - громадська організація, яка ставить за мету популяризацію гірських видів спорту: альпінізм, скелелазання, біг та велотуризм у горах. Також ми займаємося прокладанням гірських маршрутів та допоміжними кріпленнями на них”, - розповідає керівник клубу Іван Візнюк.

Приєднатися до клубу може кожен повнолітній охочий: пройти базову фізичну підготовку та вирушити в похід з досвідченою групою альпіністів. Коломияни підкорювали не лише українські вершини, але й побували закордоном.

Питання вартості такого хобі є непростим. З одного боку, навчання проводиться безкоштовно, але з іншого - обладнання є дорогим та оплачується власним коштом.

Адреналін як стиль життя захоплює і учасників коломийського автоклубу “4х4”.

“З дитинства я захоплююсь технікою, механікою. Мені завжди подобалося їздити не просто трасою, але й горами. Починав з простих машин українського автопрому – "Волинянка", потім – "Нива". Згодом пересів на більш підготовлене авто. Потрошки зібралась невелика компанія, почали їздити щоразу більшою групою”, - ділиться Тарас Юрчишин, засновник клубу.

Існують різні види маршрутів: від простих до складних. На легкі маршрути може їхати  проста техніка і бажаючі, але якщо складніші, то й авто має бути відповідно підготовлене.

"У команду входять мої працівники. Це – люди, які захоплюються машинами. Особливих умов, щоб долучитися до нас – немає. Власники авто з бажанням до пригод можуть стати одними з нас,” - додає Тарас.

Здебільшого маршрути проходять старими австрійськими, радянськими, лісовозними дорогами. Руйнації, які завдаються технікою, не спричинюють такої шкоди, як, наприклад, лісовоз. Члени клубу намагаються максимально зберегти природу в тому стані, в якому вона є.

А кому хочеться чогось більш спокійного, у с. Черемхів Коломийського району діє кінно-спортивний клуб “Варто”.

“Їзда верхи є цікавим видом спорту. Тут присутня і досить важка фізична підготовка, і певна терапія у спілкуванні з твариною”, - розповідає тренер клубу Олена Кретова.

Розпочинати тренування можуть діти з 10-12 років, коли їх ріст дозволить керувати конем за допомогою упряжі. Всього у клубі налічується 20 коней та лише один тренер.

“Заняття проводимо індивідуально. Можна спробувати себе на одноразовому тренуванні або оформити абонемент на місяць”, - додає Олена.

Кінний клуб не має державного фінансування, лише кошти його учасників. Сьогодні адміністрація в пошуках спонсорів, щоб кінно-спортивна школа стала безкоштовною для учнів.

Читайте також: Коломиянам на замітку: дитячі секції сезонних видів спорту

 Щороку до спортивних клубів приєднується все більше учасників. Можливо, один із них стане вашим хобі на все життя. Варто лише спробувати.

Анна ТОМЧУК