ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломия. Будинок польського гімнастичного товариства “Сокіл” (1895 р.) Тепер - Коломийська філармонія ім. О.Козаренка

Будівля польських соколів є одною з найвиразніших споруд Коломиї і єдиним прикладом закопанського стилю у Коломиї.

7 лютого 1886-го року за ініціативою Клеменса Жукотинського та Людвіка Гонтельталя у Львові була створена польська спортивна організація “Материнський осередок” (Macierzyste gniazdo), яке було місцевим аналогом чеського товариства “Сокіл”. Метою організації було підвіщення фізичної підготовки та національної самосвідомості польської молоді, організація Олімпійських ігор, а девізом товариства стала широко відома нині фраза “У здоровому тілі – здоровий дух”.   Організація певний час існувала тільки у Львові і лише з 1884-го року почалося її розповсюдження у Галичині. У 1884-му році було відкрито філіал у Івано-Франківську та Тарнуві, а у наступному році філіали у  Коломиї, Тернополі, Перемишлі, тоді ж організація отримала назву Польське гімнастичне товариство “Сокіл”.

Більш ніж через десять років після відкриття секції Сокола в Коломиї був побудований мальовничий будинок для коломийського Сокола. Зведений найвідомішим архітектором Галічини Іваном Левинським на внески членів Соколу будинок уявляє собою величну споруду у закопанському стилі з різновеликими об’ємами, а чотирикутна вежа будинку з високим шатровим дахом уявляє собою дуже виразну домінанту. Закопанський стиль виник у Польші наприкінці ХІХ ст. на хвилі національного піднесення яка торкнулась багатьох країн Європи. Метою закопанського стилю був розвиток національної самосвідомості способом втілення елементів народної польської архітектури Карпат у сучасних міських будівлях. Аналогами цього стилю є гуцульський, псевдоруський та швейцарський стилі. Будинок має складний план, але у цілому видовжено у глибину ділянки. В центрі головного фасаду розташована триповерхова чотирикутна у плані вежа на високому цоколі, який рустований діамантовим рустом. Над цоколем розташоване велике аркове вікно з балконом,третій поверх – фахверковий. Шатровий купол вінчає кована балюстрада з флюгерами. Обабіч вежі розташовані два одноповерхових об’єми, які значно висунуті вперед, кути об’ємів рустовані. За вежею розташований просторий  основний об’єм у якому вірогідно розташована спортивна зала. На даху цього об’єму влаштована кругла вежа-сігнатурка з флюгером. Дахи будинку вкриті черепицею.

 

У коломийському філіалі проміж інших існувало велосипедне відділення у якому було 23 члена. Під час Другої світової війни, у 1915-му році у Коломиї була сформована ІІ-а бригада легіонерів під назвою “Залізна” до якої увійшло багато членів Соколу. З грудня 1918 по травень 1919 р. у будинку була розташована старшинська школа УГА, але після захоплення України польськими військами в будинку знову розмістилося товариство сокіл. Польське товариство “Сокіл” проіснувало до 1939-го року до захоплення Західної України Радянськими військами.

Джерело: Історія і пам'ятки Прикарпаття