ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Галицький район Івано-Франківської області потерпає від "зневоднення"

На Прикарпатті масово висихають криниці. Наразі від "зневоднення" потерпає Галицький район Івано-Франківської області.

Про це інформують Подробиці.  

В Тустані дефіцит якісної води. Зі своїх криниць пити воду селяни – не ризикують. Вона жовта, з осадом, ще й смердить.

"Ця вода навіть не приємно нюхати. Нею не користуємось, вона має накип, осад, ламаються часто прилади. Машинка часто потребує ремонту. Я рахую що вона є технічна”, – говорить Валентина Кицька, жителька села Тустань.

Пересихати криниці в селі почали кілька років тому. Рятуючись, селяни копали нові колодязі, поглиблювали старі – та проблему вирішити так і не вдалося. Через вимушену економію водних ресурсів не можуть навіть худоби тримати.

А це вже сусіднє село Дубівці. Попри те, що населений пункт розкинувся просто на березі Дністра, питної води в криницях теж немає.

Серед причин зменшення ґрунтових вод – зміна клімату, вирубування лісів і зростання кількості великих підприємств на території району – вважають фахівці. Від “зневоднення” нині тут потерпає більше як тридцять тисяч людей. Вирішити проблему можна лише шляхом будівництва двох водогонів – кажуть чиновники.

“По приблизним оцінкам фахівців – на половину водогону Галич Бурштин Тустань треба орієнтовна вартість біля 200 мільйонів. Це кошти які непідйомні для галицького району. І не підйомні для Івано-Франківської області”, – говорить Павло Андрусяк, голова Галицької районної ради.

Але для звернення до Державного фонду регіонального розвитку – потрібна проектно-кошторисна документація. Три мільйони гривень на її виготовлення для одного з водогонів уже надали інвестори. Другий водогін пообіцяли повністю звести власним коштом інші підприємці. Роботи хочуть розпочати вже наступного року.

Читайте також: Прокуратура оголосила підозру головному лікарю Долинщини за зловживання службовим становищем