ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Фото. У Коломиї тривають активні роботи з реконструкції Благовіщенської церкви

Як писало Дзеркало, у Коломиї за сприяння благодійного фонду “Покуття”, створеного за ініціативою Андрія Іванчука, розпочали реставрацію старовинного храму Благовіщення. Церква Благовіщення збудована у XVI ст. без жодного цвяха. Це найкращі зразки гуцульського сакрального будівництва. Торік вона повернулась в лоно УГКЦ, пише Дзеркало Медіа. Тож тепер активно тривають реставраційні роботи з відновлення первісного вигляду храму з його автентичністю. Такі роботи дуже дороговартісні. Усі витрати взяв на себе благодійний фонд “Покуття”, створений нашим краянином Андрієм Іванчуком. Андрій Іванчук пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб коломийський храм потрапив до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
“Це буде найкращий подарунок для нас усіх. У Коломиї буде пам’ятка ЮНЕСКО, і це буде зовсім інший статус, зовсім інша туристична реклама для нашого міста. Це буде нова візитівка нашої писанкової Коломиї”,  – зазначив засновник БФ “Покуття”.
Раніше  отець Роман Кіцелюк, протосинкел Коломийської єпархії УГКЦ, розповів, що згідно з архівними довідками,  отриманими з  Держархіву Івано-Франківської області та Центрального держісторичного архіву України, що у Львові, церква Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї належала до Станиславівської Греко-Католицької єпархії. Зрештою, підтвердженням цього є шематизм Станіславської єпархії різних років – як 19, так і початку 20 ст.   З історичних довідок відомо, що церква  була збудована 1587 року. Факт повернення храму греко-католицькій громаді в Коломиї вважають відновленням історичної справедливості, оскільки він був незаконно відібраний радянською владою у Греко-Католицької Церкви. “Маємо сподівання, що завдяки спільним зусиллям нашої Церкви, влади, а також небайдужих людей ми зможемо відновити не тільки духовне життя цієї старенької церковці, а також і її зовнішній та внутрішній вигляд, який ще краще підкреслить її історичну та культурну цінність”, –  наголосив отець Роман Кіцелюк, протосинкел Коломийської єпархії УГКЦ. ФОТО: Андрій КАНЯ Детальніше читайте у нашій статтіБФ “Покуття” розпочав реставрацію старовинної церкви Благовіщення: всі деталі