ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Фінансова перевірка виконання бюджету Коломиї виявила порушення законодавства та збитки

На початку цього року Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області проводило фінансовий аудит виконання бюджету міста Коломиї за період від початку 2015 по 30 листопада 2018 років. Фінансова перевірка виявила цілу низку порушень законодавства, які призвели до фінансових та матеріальних втрат. 

Порушення в освіті призвели до втрати півмільйона гривень

Аудитори виявили порушення управлінням освіти Коломийської міської ради. Як вказано у висновках перевірки, ці порушення призвели до фінансових та матеріальних втрат на загальну суму 529,46 тис. гривень. Серед них такі, як: зайве відрахування ЄСВ із заробітної плати працівників, які є особами з інвалідністю (44,46 тис. грн); зайво нарахована зарплата за невідпрацьований час (53,98 тис. грн); покриття витрат сторонніх організацій за комунальні послуги (15,8 тис.); завищення вартості виконаних робіт (11,64 тис.); недоотримано орендної плати (11,17 тис.); покриття витрат за рахунок бюджетних коштів всупереч законодавству (використання коштів загального фонду замість спеціального) (147,17 тис.); недоотримання міським бюджетом (не повернуто виплачену зарплатню за грудень, яку отримано у січні внаслідок перебування на листку тимчасової непрацездатності) (118,97 тис); завищення посадових окладів працівників позашкільних закладів (40,52 тис.); зайве списання продуктів харчування (14,08) тощо. Слід зазначити, що під час перевірки 408,62 тисячі із вищезгаданих півмільйона було відшкодовано.

Крім цього аудитори зазначають, що управління освіти подало до фінансового управління розрахунок, згідно з яким потреба у заробітній платі на 2018 рік за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету склала 86 мільйони гривень. Однак Міністерство фінансів, відповідно до своїх норм, довело, що на виплату зарплат вчителям потрібно 67 млн. Таким чином минулого року з’явився борг по зарплаті на суму 18,7 млн., який міська рада змушена була покривати коштами міського бюджету.

 Через недоопрацювання у земельній сфері до бюджету не надійшло 2,3 мільйона

Серед інших недоліків, виявлених аудиторами, вказується недостатня робота міської влади щодо пошуку та максимального залучення додаткових джерел доходів до міського бюджету.

Зокрема, мова про те, що у місті не оформлюються договори оренди землі або не дотримуються їх умови. Внаслідок використання земельних ділянок без оформлення відповідного права, міським бюджетом упущено за 2015-2018 роки трошки більше за 10 мільйон гривень – йдеться у звіті. Також у документі зазначається, що через те, що міська рада не вживала заходів щодо погашення заборгованості по земельному податку та орендній платі за землю, до бюджету не надійшло щонайменше 13 мільйонів гривень. 

Забудовники не доплатили 3,5 мільйона

Були недопрацювання з боку влади і в будівельній галузі. Зокрема, на думку аудиторів, внаслідок недостатнього контролю за забезпеченням своєчасної сплати замовниками будівництва пайової участі та наповненням дохідної частини міського бюджету втрачено можливість додаткового наповнення дохідної частини бюджету міста на загальну суму 3,2 млн. за три роки. Крім цього, не використала міська влада в повній мірі можливості стягнути пеню за несвоєчасне внесення забудовниками коштів за договорами про пайову участь. Через бездіяльність влади у цьому питанні бюджет втратив 217 тисяч гривень тільки за 10 місяців 2018 року.

 Керівники збиткових комунальних підприємств отримували премії

Є порушення і у роботі управління комунального майна Коломийської міської ради. Зокрема цей підрозділ не зміг вчасно освоїти субвенції на соціально-економічний розвиток у розмірі 29 млн. грн, що надійшли з обласного та державного бюджету. Зокрема, управлінням комунального господарства, як головним розпорядником, не в повній мірі здійснювався контроль за виконанням договірних зобов’язань підрядними організаціями, що в результаті призвело до невиконання заходів міських програм на загальну суму 26 млн. грн.

Неефективними були визнані і створені міською радою комунальні підприємства. У звіті вказується, що більшість з них виявилися збитковими, що в кінцевому підсумку не виправдало мети їх утворення – надання послуг, отримання прибутків та наповнення бюджетів. До того ж у період збитковості керівництву підприємств, всупереч умов контрактів та колективних договорів, виплачено премій та заохочувальних виплат на суму 547,66 тис. грн.

АВТОР: Віктор ФІТЬО

Фото ілюстративне