ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Двох однакових немає" – Юрій Турянський про свою колекцію значків. ФОТО

Кожен з нас має пристрасть до певної справи. Герой нашої історії каже, що "колекціонування – це його слабкість". Можливо, саме тому його колекція така велика. На запитання про те, яких масштабів колекція, відхиляючись від відповіді, каже: "Давайте поставимо тут три крапки…"

Те, що в минулому столітті можна було купити майже в кожному магазині чи кіоску, сьогодні треба вважати рідкістю, бо зараз їх не виготовляють для продажу. Мова йде про значки, а головним героєм нашої нової історії став Юрій Турянський – колекціонер зі стажем.

А все розпочалося в 1976-му році. Хоча сам чоловік каже, що саме захоплення цією справою в нього з’явилось ще у дитинстві. Спочатку це були листівки, фотографії, потім – сірникові коробки, марки, пізніше – значки.

Напевно, знайти таку впорядковану колекцію, як у пана Юрія, – важко. Кожен значок має своє місце в спеціальних альбомах й прикріплений до білих листків тонкого поролону. Двох однакових значків нема. Всі вони поділені за певною тематикою та періодичністю.

Найбільша тематична колекція налічує приблизно 2000 значків. Вона присвячена Олімпійським іграм 1980 року. Є серії значків з олімпійських видів спорту, кілька сотень значків із зображенням відомого талісману Олімпіади-1980.

Друга велика збірка приурочена велосипедному туризму, з яким у колекціонера пов’язана велика частина спортивного життя. Ще в молоді роки на двоколісному Юрій Турянський об’їздив весь Радянський Союз та частину Європи. Став майстром спорту. Працював інструктором зі спорту на електротехнічному заводі, заводі КРП. Брав участь у багатьох міських, обласних та всеукраїнських змаганнях. Очолював велотуризм в області. Окрім цього, пан Юрій брав участь в республіканських та всесоюзних семінарах.

Зараз напрям своєї колекції Юрій Турянський трішки змінив – перейшов на національну тематику та шевченкіану. Каже, що тепер тема державності як ніколи важлива.

Крім цього, в колекції є й багато інших альбомів, присвячених Пласту, рідній Коломиї та багато-багато інших. Всіх й не перелічити. Для нашої зустрічі пан Юрій підготував кілька альбомів, наголошуючи: "Щоб не перевантажувати відвідувача".

Тепер в Україні значків майже не виготовляють. Купити вільно в магазинах, як це можна було зробити в минулому, неможливо. Є окремі колекції, які випускають офіційні федерації спорту та спорткомітет для команд-учасниць Олімпійських ігор. Тому значки реально придбати можна тільки з рук тренерів чи учасників та через аукціони інтернету. Ще один хороший спосіб дістати нові екземпляри – спілкування з іншими колекціонерами. Саме тому пан Юрій традиційно бере участь у відомій в Коломиї щонедільній зустрічі колекціонерів біля стадіону "Юність".

Нині у нашій державі колекціонувати значки доволі складно. Дуже прикрим є той факт, що до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка випустили тільки одну монету та дуже обмежену кількість значків. Можна сказати, що колекціонування марок, значків, монет і т. д. з кожним роком стає все важчим. І це дуже сумно. Тільки колекціонери і їхні колекції можуть передати й розповісти наступному поколінню про події і факти, які через кілька десятків років будуть забуті. А про майбутнє дбає той, хто пам’ятає і цінує минуле.

АВТОР: Ярина БАЛАБАНИК ФОТО: Андрій КАНЯ Читайте також: Професор з Коломиї колекціонує тарілки з цілого світу. Їх вже 925! 450 горняток більш ніж з 50-ти країн: колекція Ігоря Гуменюка не тільки для естетичного задоволення. ФОТО