ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Досвід крафтової сироварні "Далекі гори" хочуть поширити фермери Коломийського та Верховинського районів. ФОТО, ВІДЕО

Днями за участю представників департаменту агропромислового розвитку ОДА, фермерських господарств та сімейних ферм відбулася поїздка в село Снідавка, що на Косівщині, задля вивчення та популяризації досвіду виробництва крафтового сиру в одній із кращих сироварень краю.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Снідавка» утворений в 2018 році для провадження спільної господарської діяльності, пов’язаної із виробництвом та переробкою молока. В кооператив об’єдналися майже 30 сільських родин, повідомляє пресслужба ОДА.

З вересня 2020 року у кооперативі розпочала діяльність перша в Україні високогірна сироварня. На даному етапі підприємство виробляє сім видів сиру та інші молочні продукти.

Особливістю діяльності кооперативу є те, що він розміщений на території високогірного села Снідавка і знаходиться на висоті 980 м над рівнем моря. Ідеальний екологічний мікроклімат сприятливий для вирощування корів, як м’ясної, так і молочної породи. Якісний склад молока від корів, випасених на гірських полонинах з водопоями чистої джерельної води є унікальний за своїми харчовими властивостями.

Сир, отриманий з високогірного молока, – це натуральний, смачний, екологічно чистий продукт, без перебільшення, унікальна гордість сироварні.

Гостинні господарі Іван та Ірина Мартищуки провели цікаву екскурсію для учасників заходу і розповіли про всі особливості виробництва крафтового сиру.

Зокрема, Ірина Мартищук зазначила: «На підприємстві ретельно стежать за якістю молока та проміжних продуктів на кожному етапі виробництва за допомогою системи управління безпекою харчових продуктів HACCP. Усі ці заходи дають змогу виготовляти насправді смачний, справжній корисний сир, а покупцям – не сумніватися у його якості. Якість молока – комплексне поняття, яке складається з багатьох факторів. Передусім, це здоров’я корови, тож ми використовуємо молоко від корів, які зареєстровані у державному Реєстрі тварин та перебувають на обліку у відповідних органах контролю, що гарантує їх здоров’я. Під час приймання молока обов’язкового контролюємо якість за допомогою сучасних аналізаторів якості молока. Визначаємо масову частку жиру та білка, кислотність, наявність домішок води. Такий контроль якості молока дозволяє отримувати прогнозовано якісні, справжні та смачні сири».

Організація та запровадження такого виробництва вимагає акумулювання значних інтелектуальних та матеріальних ресурсів, як власних, так і залучених. За останні три роки кооперативом, завдяки тісній співпраці з аграрним департаментом, органами місцевого самоврядування обласного та районного рівнів, місцевою територіальною громадою вдалося залучити майже 2 мільйони гривень коштів з державного, обласного та місцевих бюджетів для облаштування сироварні.

У планах кооперативу запровадження нової технології виробництва сиру з так званою «митою кіркою». Зазначена технологія передбачає особливий догляд за сирами при дозріванні, що полягає у витримці сирів в окремій камері зі спеціальною температурою та вологістю, яка сприяє розвитку спеціальних бактерій, що прискорюють утворення захисної кірки, попереджають розвиток цвілі і стимулюють ферментні процеси.

Результатом відвідин сироварні, стало бажання присутніх фермерів започаткувати подібний бізнес на території сусідніх Коломийського та Верховинського районів.

Загалом, одним із першочергових завдань діяльності департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації є подальший розвиток сільськогосподарської кооперації, з метою організації виробництва переробки молока та м’яса, вирощування екологічної продукції (ягід, плодів, лікарських трав), а також заготівлі дикоросів (ягід та грибів).

Нагадаємо, на початку травня цю сироварню уже відвідував голова облдержадміністрації Андрій Бойчук. 

Довідково

На Прикарпатті зареєстровано 134 сільськогосподарських кооперативів. До 15 листопада 2023 року наявні сільськогосподарські обслуговуючі та виробничі кооперативи області повинні привести свої Статути у відповідність до вимог Закону України № 819-ІХ «Про сільськогосподарську кооперацію», який ухвалено Верховною Радою України 21 липня 2020 року.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.