ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Допомога підприємцям або зарплата освітянам: мер Коломиї прокоментував проєкт рішення про звільнення бізнесу від місцевих податків

 На першому пленарному засіданні 62 сесії міськради троє депутатів запропонували проєкт рішення, який звільняє від місцевих податків на час карантину тих підприємців, які вимушені були припинити свою діяльність.

Однак, сесія  проєкт не підтримала. Чому – журналістам “Дзеркала Медіа” пояснив міський голова Ігор Слюзар.

Дискусія стосувалася єдиного податку. За словами мера, якщо його скасувати, то місто не зможе виплатити освітянам зарплати: 

- Приватні підприємці вже отримали пільги від держави. Міський бюджет зазнав через це відчутних втрат, але ми розуміли, що така підтримка необхідна. Звільнення підприємців від сплати земельного податку на нерухомість призвела до того, що бюджет втратив 3 мільйони гривень за 2 місяці. Загальна сума втрат – 17 мільйонів гривень, при бюджеті 30 мільйонів гривень на місяць. Якщо ми продовжимо йти назустріч підприємцям, то не зможемо виплатити заробітну плату, наприклад,  викладачам музичних та спортивних шкіл, які до того ж йдуть у відпустку.

Окрім того, міський голова наголошує на ще одному сумнівному пункті рішення – звільнення готелів від готельного збору:

- Цей збір сплачує клієнт при поселенні, а не приватний підприємець. Такий популізм ми не можемо собі дозволити.

За словами мера, рішення депутатів, попри одноголосне схвалення бюджетною комісією, сформульоване неправильно та отримало зауваження від економістів і юристів.

- Якщо б депутати на сесії проголосували за рішення звільнити підприємців від місцевих податків до кінця карантину, то у липні ми почали б скасовувати пільговий проїзд, а ним користується 30% населення міста.

 До того ж довелося б закрити деякі програми, але це мало чим допомогло б підприємцям, вважає Ігор Слюзар.

Юлія ВАРЧУК