ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

66-річна мешканка Яремчанщини може сісти на три роки за вирощування маку. ФОТО

В ході оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою "МАК" правоохоронці продовжують виявляти осіб, які, всупереч діючому законодавству, вирощують заборонені рослини.

Приміром, вчора 24 липня працівники Яремчанського відділення поліції на присадибній ділянці 66-річної місцевої мешканки виявили 310 рослин снодійного маку, які як пояснила жінка, вона вирощувала для власних потреб, інформує поліція Прикарпаття.

Рослини направлено на експертизу, а за цим фактом розпочато кримінальне провадження.

За незаконний посів або вирощування нарковмісних рослин їм загрожує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Зокрема, відповідно до ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин передбачено покарання у вигляді штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Якщо ж кількість таких рослин більша, то особі, яка їх вирощувала, загрожує кримінальна відповідальність. Згідно зі статтею 310 Кримінального кодексу України, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин – караються штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.