ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

20-літній ювілей альманаху "Джерельні дзвони"

У лютому нинішнього року побачив світ 24-й номер літературно-мистецького  альманаху творчих людей Прикарпаття «Джерельні дзвони-24», присвячений 30-ій річниці Незалежності України, який видається  косівським видавництвом «Писаний Камінь». Його засновником, незмінним редактором і упорядником є Марія Боєчко з Ковалівки, що на Коломийщині,  — лавреатка обласної премії «Просвіта» ім. М.Підгірянки, премії ім. Леся Гринюка, Коломийської міської премії ім. Тараса Мельничука, героїня програми «Всупереч долі», номінантка титулу «Українська Мадонна».

Уперше довелося побачити цю миловидну жінку 25 серпня 2018 року  в селі Уторопах Косівського району на урочистях з ознаменування 80-ї річниці Тараса Мельничука. Мене зачарував її голос —  Марія Іванівна виконувала  свою пісню-реквієм «Князь Роси», присвячену пам’яті геніального земляка. Наступна зустріч у косівському видавництві «Писаний Камінь» дала змогу  ближче познайомитися з цією чудовою людиною, творча діяльність якої  базується  на любові до пісні, мови, України.

У видавництві й отримала в подарунок альманах «Джерельні дзвони-23» і книгу «Сад моєї любові», а тепер знову тримаю в руках подароване чергове видання, за яке хочу щиросердечно подякувати у своїй замітці.

          Марія Іванівна, переживши радості й печалі, болі й життєві розчару-вання, всупереч усім випробуванням, які випали на її долю, згуртувала  біля себе багато цікавих і творчих людей, яким не байдуже українське слово, історія краю, традиції і звичаї наших батьків і дідів. Працюючи над «Джерельними дзвонами», вона по-справжньому робить велику справу в наш нелегкий час, справу, яка вимагає таких зусиль, і хисту, що навіть й уявити не просто. Її надійне плече — редакційно-видавнича група «Джерельних  дзвонів»: Михайло Павлюк — відповідальний за друк, Віталій Стефурак — технічний редактор, Іван Боєчко — помічник редактора, кур’єр, Радомир Вихор, Оксана Григорак, Ірина Блонська, Ігор Геник, Уляна Федур, Богдан Книжко, — художники, Богдан Гриньовський, Мирослав Ільків — музичні редактори. Усі вони  — люди однакового духу, налаштовані на одну хвилю, ентузіасти, добрі знавці своєї справи.

Видання  «Джерельних дзвонів» — результат їх клопіткої праці. Це добрий мистецький  проєкт, який дає можливість людям краю наповнити своє життя речами  вищими, ніж побут, чимось небуденним і  духовним. Очікування виходу альманаху, його  презентація наповнює їх добрими почуттями, які додають щось дуже важливе для життя, а разом із членами редколегії  — і  кожному авторові, і кожному читачеві, і, звісно, самій редакторці.

 Побачивши вперше світ у 2001 році, альманах  «Джерельні дзвони» представляє творчий доробок як професійних, уже відомих письменників Коломийщини та Косівщини, так і тих, що вперше виносять на суд читача свою творчість. Кожен із 24 випусків цього видання має обсяг  300-400 сторінок, вміщує твори 40-50 авторів, виходить  тиражем 400 примірників. Географія альманаху вийшла за межі України: його читають не тільки в нашій області, на Сході і в зоні АТО, а й українці за рубежем  — у Польщі, Італії, Іспанії, Португалії, Греції, бо на його сторінках друкуються твори трудових мігрантів. Публікуються в ньому також відомі письменники Іван Війтенко, Аделя Григорук, Віктор Максимчук, Іван Малкович…

Щорічна тематика видання різноманітна, присвячується певній події в літературному чи громадському житті — 1000-річчю Хрещення Київської Русі, річницям Незалежності України, 60-річчю створення УПА, 80-річчю від дня народження Тараса Мельничука, 150-річчю Івана Франка, 200-річчю Тараса Шевченка, захисту української мови тощо.

Альманах структурується за  основними розділами: «На поетичній хвилі», «Заробітчанська поезія», «Сторінка для дітей», «Проза», «Нові імена»,  «У світі рідної мови», «З історії рідного краю», «Музична скринька».

         Важливою особливістю альманаху є те, що тут  подаються  світлини і короткі відомості про авторів, а це дає можливість мовби наяву познайоми-тися з ними, робить альманах ближчим читачеві.

Презентації «Дзвонів»  стали щорічним святом, яке переросло в традицію! І дуже жаль, що у зв’язку з пандемією не відбуваються  чергові  літературні гостини альманаху до його шанувальників.

Дуже тішить мене, що і моє слово торкнулося однієї зі сторінок альманаху.

Цього літа цьому унікальному виданню виповнюється 20 років! До свого творчого ювілею дзвонарі прийшли з вагомим  доробком — 25-им виданням! Якою важкою є боротьба за вихід у світ кожного його числа — знає лише його головна редакторка. І яким радісним є його народження — відає вона також чи не найбільше.

Дякуємо, Маріє  Іванівно, за Вашу безкорисливу працю на творчій ниві.

У Вас є особливий талант — Любов. Вона живить Ваше серце, і Ви даруєте її людям. Тож хай Ваша праця множиться любов’ю, радістю, щастям для Вас і Вашої літературної родини!

Марія  ПОРОХ,

член Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта»,

м. Косів.

 Світлина авторки

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.