ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Висока мода і війна. Як відомі українські дизайнери опинилися в Коломиї та який вклад роблять у перемогу України

Після нападу росії на Україну чимало бізнесів занепали та не змогли продовжити свою роботу, натомість зараз вимушені адаптуватися до нових умов. Багато підприємств релокують свої виробництва на Прикарпаття. Одними із них стали українські дизайнери Ali Saulidi та Mankowski, які знайшли для себе прихисток у Коломиї. Як облаштувалися та який внесок роблять у перемогу України - у матеріалі Дзеркала медіа.

Дизайнери живуть і працюють у Києві, мають особисті бренди та шоуруми. Після 24 лютого їхнє життя, як і в більшості українців, поділилось на до та після. Прийняли рішення покинути свої домівки, виробництво та переїхати у більш безпечне місце, щоб вберегти себе та сім’ю від російських обстрілів.

“Коли у Києві до моїх сусідів у будинок потрапила балістична ракета, то зрозумів, що потрібно виїжджати. Це був 2 день війни…”, — Алі Сауліді.

“Я спав з котом, від звуку вибуху він злякався і прокинувся, коли почали трястися вікна, тоді зрозумів, що пора…” — Vik Mankowski.

Як потрапили в Коломию - розповідають наступне.

За словами Алі, переїзд був доволі важким, адже з усіма блокпостами та складною логістикою добиралися два дні. А коли під’їжджали до Коломиї, вже сутеніло, тож розмістилися спочатку на ніч, але, оглянувши місто, вирішили залишитися.
Віталій ж розповів, що має в місті родичів, тож прямував до них.

Зідзвонилися між собою вже будучи в Коломиї, хоча й зізнаються, що не домовлялися про те, куди їхати від ворожих куль. Там вони зустрілись із друзями, засновниками бренду Zero One, з якими Vik раніше працював над брендом окулярів для креаторів. Вони запропонували перевезти фабрики до Коломиї і створити спільну серію тактичних окулярів та взуття на допомогу нашій армії. Дизайнери вирішили не зволікати та почати роботу.

Про свій вклад у перемогу Алі говорить так:
“Коли іде війна, що ти можеш робити?! Ну напевно те, що вмієш найкраще. Якщо вже і цього не можеш зробити, то підеш воювати. Ми хотіли бути корисними нашим захисникам, використовуючи свої професійні вміння та навички. Тобто те, на чому ми спеціалізуємося. Наприклад, я - на взутті, Віталій - на аксесуарах і тактичних окулярах. Зараз ми робимо це, але коли настане мирний час, то звісно будемо працювати над фешн колекціями для людей”.

Дизайнери зазначали, що коли поспілкувалися з військовими та волонтерами, дізналися, що бракує легкого тактичного взуття. Тож зібрали всі свої сили і у швидкому темпі майстри виготовили перший прототип, який нам і презентували.

“Це весняно-літній варіант чорного трекового тактичного взуття, який ми розробили спеціально для військових та спецпризначенців. Модель відповідає всім вимогам військових навантажень. Вона виготовлена із натуральних матеріалів: шкіри, нубука, водовідштовхуючої тканини. Вставлені спеціальні металеві супінатори для того, щоб підтримувати ногу. Ну і звичайно трекова підошва, яка допоможе легко пересуватися бездоріжжям, гірською місцевістю і тд. Основним фактором є зручність і практичність’, — зазначив засновник українського бренду взуття Алі Сауліді.

Також додали, що спочатку необхідно протестувати взуття на міцність, а вже потім вирішувати, чи придатне воно для використання. Наразі у Коломиї робитимуть тільки взірці взуття і окулярів, а далі будуть шукати підприємства, де зможуть втілити в життя певний тираж тактичного спорядження для ЗСУ.

“Щодо окулярів, то зараз вони тільки в проекті. З ними дещо важче, оскільки виробляти великі партії тактичних і якісних окулярів наразі в Україні просто неможливо. Є багато нюансів, наприклад, має бути лінза, яку не пробиває мінімальний калібр, оправа з матеріалу, який витримує навантаження і тд. Для цього потрібні такі технології, яких зараз в Україні нема. Те, що я робив усе життя (зараз про окуляри), то це більше про фешн. А тут інша технологія, тому я розробляю інженерний проект і потім ми вже замовляємо його серійно у Китаї. Головна їхня місія - захищати очі, але, на жаль, в Україні немає такого обладнання. Можливо будемо тут на місці збирати комплектуючі, також розглядаємо і такий варіант…” — розповів Віталій Mankowski.

Наразі Алі Сауліді сподівається на підтримку місцевої влади та небайдужих людей, щоб втілити свій авторський проект, а саме виготовлення тактичного взуття для героїв, які захищають країну від окупанта.

Пожертвувати кошти на взуття можна на карту монобанку: 4441114411482779, на окуляри.

Посилання на соцмережі брендів

https://www.instagram.com/zero1.lab/

https://instagram.com/ali_saulidi?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://instagram.com/vikmankowski?r=nametag