ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Служіння Карітас Коломия: 365 днів після повномасштабного вторгнення росії в Україну. ФОТО

Рік тому, у день, коли почалося відкрите російське вторгнення, в Карітас Коломия зібралося чимало людей – працівники та волонтери. Була метушня. Всі хотіли чимось допомогти. 

Як і у всій країні  — почався якийсь новий, незвіданий життєвий вимір. Без вихідних й в умовах постійної напруги до служіння взялись близько 50 працівників та сотні волонтерів. Почали приїжджати перші люди, що втікали від війни. За декілька днів їх було безліч, а робочий телефон розривався від дзвінків. Кожен намагався робити що міг, тобто усе…   

“Якби повернути той день рік тому, ми б робили те саме…”

24 лютого 2022-го, ніхто не брався думати та передбачати що буде через рік. Ніхто не планував довше, як на день, і всі молилися, щоб до кінця тижня усе завершилося. Сьогодні минув рік, як українці живуть війною, вона стала нашою фоновою, тривожною реальністю. Та, попри це, Карітас Коломия щодня впродовж року не припиняє своє служіння тим, хто змушений був тікати з рідного дому, часто лише з одним маленьким рюкзачком.\

“Ми готувалися до війни, хоч й не хотіли собі зізнаватись, що вона таки почнеться. Ми розуміли, що маємо бути готовими допомагати тисячам людей, які приїдуть сюди й знали, що саме для цього буде потрібно.

Якби повернути 24 лютого  2022 р., ми б робили те саме: готували місця для прийому людей, видавали продукти та гігієну, ми б пересилали десятки фур з допомогою на Схід, відправляли евакуаційними потягами продукти  —  так, ми б усе це робили знову”, — ділиться директор Карітас Коломия Сергій Триф’як.

 

“Перші 40 днів від початку вторгнення ми працювали без жодних вихідних, без зупинки, намагалися зробити все, щоб люди мали тут прихисток, мали що їсти, були в теплі. Чи належно ми відпрацювали? Таку оцінку, мабуть, дати можуть тільки люди, які отримували допомогу в Карітас Коломия”,   — розповідає отець Сергій.

За рік Карітас Коломия забезпечив ВПО: 

  • приблизно 400 000 л води;
  • 50 000 продуктових наборів;
  • 26 240 гігієнічних наборів;
  • 5400 побутових речей (набори постільної білизни, ковдри, подушки та ін.)
  • 2500 аптечками;

На 9 локаціях працюють пункти, де люди впродовж року отримують гуманітарну допомогу. Окрім офісу Карітас Коломия, це ще 8 хабів, які працюють в найбільших населених пунктах Коломийської єпархії УГКЦ: Яремче, Снятин, Тлумач, Городенка, Заболотів, Косів, Верховина та Ворохта. Окрім продуктів та засобів гігієни, Карітас Коломия забезпечує ВПО гарячими обідами в благодійних їдальнях, видає одяг, надає багато інших необхідних матеріальних послуг людям. 

Ті, хто приїхав до нас із територій постраждалих від воєнних дій можуть отримати прихисток у шелтерах Карітас Коломия. Їх у благодійного фонду на сьогодні є 9. Розташовані помешкання для ВПО в: 

  • Коломиї (дві локації);
  • Королівці;
  • Ковалівці;
  • Воскресинцях;
  • Кутах;
  • Дора;
  • Яремче;
  • Городенці.

Від початку вторгнення Карітас Коломия забезпечив 60 000 послуг поселень людино-доба. Також наш благодійний фонд виділив 271 грант на оренду житла для 91 сім’ю. Гранти на оплачувану роботу отримали 20 вимушено переселених осіб. 

Від 24 лютого Карітас Коломия також став осередком для волонтерів. Був період, коли в нашому фонді волонтерило одночасно 100 осіб, з-поміж них і люди, які переїхали до нашого міста через вторгення. За цей час на всіх локаціях Карітас Коломия послужили своєю жертовною працею 578 волонтерів.

З перших днів війни було сотні волонтерів, які намагалися послужити. Саме їхня праця була основою нашої початкової гуманітарної реакції. Завдяки ним, ми могли настільки об’ємно допомагати людям, які приїхали до нашого міста та єпархії. Сьогодні я хочу подякувати цим людям, які допомагали, не покладаючи рук. Насправді вони зробили щось надзвичайне для своїх ближніх. Для нас дуже важливі волонтери, їхнє служіння є дуже цінним. Їхня праця в ті дні допомогла людям в потребі, тому запрошуємо усіх їх далі служити людям далі”,  —  ділиться отець Сергій.

Про нематеріальну допомогу

Карітас Коломия допомагає постраждалим від воєнних дій не лише матеріальними речами. При благодійному фонді працює Центр підтримки ВПО. Щодня ВПО на консультації чекають: кризові консультанти, кейс-менеджери, психологи та юристи. З 24 лютого спеціалісти надали: 

  • 1626  —  кризові консультанти;
  • 688  — кейс-менеджери;
  • 2600  — зустрічей мали психологи;
  • 1355 —  консультацій провели юристи.

Серед найпоширеніших питань з якими звертаються до фахівців Центру підтримки: втрата документів, оформлення виплат ВПО, тривога, страх, пошук житла та роботи. 

Впродовж року Карітас Коломия також став безпечним та дружнім місцем для багатьох дітей. У 3 проєктах, які реалізовував Карітас Коломия, активно працював дитячий напрям. Впродовж року близько 3000 дітей відвідали 11 000 занять у наших просторах. З малечею працює команда кваліфікованих експертів до якої входять: психологи, соціальні педагоги та аніматори.У 2022 році відбулося два літні табори для дітей-переселенців.

 8 парафій Коломийської єпархії УГКЦ в рамках проєкту “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” отримали грошові гранти на реалізацію своїх ініціатив. Масштаби робіт на кожній парафії вражають, адже за короткий час вдалось створити комфортні простори, які вже служать для допомоги людям в потребі. 

Простори працюють у таких парафіях: Пресвятої Трійці смт Кути (Простір, дружній до дитини), Миколая Чудотворця с. Лісна Слобідка (благодійна їдальня), Покрови Пресвятої Богородиці с. Королівка (шелтер), Архистратига Михаїла смт Заболотів (Простір, дружній до дитини), Чуда Архистратига Михаїла м. Снятин (соціально-харитативний центр для ВПО), Успіння Пресвятої Богородиці м. Городенка (шелтер), Стрітення Господнього м. Коломия (розширення шелтеру).

“Ми не намагаємося закрити усі потреби людей, бо це неможливо, але ми хочемо закривати потреби найбільш вразливих. Тих, хто в складному матеріальному чи психологічному становищі, тому в останні місяці й надалі, ми переводимо наш фокус на людей, які мають потреби в психологічній чи юридичній допомозі.

Також наш фокус є на найбільш вразливих людях, яким ми продовжуємо видавати гігієнічні та продуктові набори, але будемо зміщувати свої акценти на інші види гуманітарної допомоги, які, на нашу думку, потрібні більше, такі як грошові ваучери, допомога у якихось практичних речах.

Наша ціль допомагати тим, хто найбільше цього потребує”,  —  каже отець Сергій.

Карітас Коломия продовжує роботу на фронті служіння людям в потребі. Діяльність Карітасу підтримують сотні донорів з усього світу. Благодійний фонд поширює добро та любов і допомагає людям, життя яких зламала війна. І цим служінням щодня, щиро та віддано, наближають перемогу!

Разом робимо добрі справи та перемагаємо!