ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Паперовий або електронний: чи полегшили життя ID-картки. Дані з паспортному столу у Коломиї

ID-картки – те, що прийшло на зміну звичним українським паспортам. Тепер замість невеликої книжечки вся інформація міститься в чіпі. Однак, у нашій країні поки що не всі дані можна зчитати в будь-який час, тож власники інноваційного паспорта змушені носити з собою додаткові роздруківки.

Які документи потрібно для отримання нового документа, скільки це коштує та для кого вони доступні – розібралися журналісти "Дзеркала".

– Основна перевага ID-карт­ки в тому, що інформацію, яку вона містить, неможливо підробити, – розповідає Марія Мельник, начальниця Коломийського районного відділу Державної міграційної служби. – В паперових паспортах можна було переклеїти фото тощо. ID-картка ж містить інформацію, зашифровану в чіпі.

Інформацію зовні картки можна зчитати без проблем. Щодо зашифрованої – на сьогодні Україна не має достатньо потужної техніки, тому власникам нового виду паспортів додатково доводиться носити Довідку №13, де вказано місце реєстрації. ID-картку може отримати кожен охочий. Однак існують для цього й обов’язкові підстави:

– отримання картки вперше громадянами у віці 14 років;

– зміна прізвища;

– відновлення втраченого паспорта;

– зміна зіпсованого паспорта;

– якщо прострочено зміну фото більше, ніж на місяць після виповнення 25 чи 45 років.

У першому випадку потрібно мати при собі паспорти батьків, для підтвердження їхнього українського громадянства, свідоцтво про народження, ідентифікаційний код і довідку з місця реєстрації. Ця довідка буде дійсною разом з паспортом.

Отримати Довідку № 13 можна в Коломийському ЦНАПі.

У другому – свідоцтво про одруження чи розірвання шлюбу або документ про зміну прізвища й ідентифікаційний код.

У третьому заводиться кримінальна справа. Потрібні свідоцтва про народження, одруження (якщо є), довідка з місця реєстрації, ідентифікаційний код. У четвертому та п’ятому – паспорт старого зразка й ідентифікаційний код.

Штрафів за прострочення терміну виготовлення паспортів уже немає. Для дітей, що отримують ID-картку вперше, вона – безкоштовна. Всі інші громадяни, окрім тих, що втратили паспорт, за адміністративну послугу сплатять у звичайному режимі (виготовлення до 20 робочих днів) 279 гривень, а в терміновому (до 7 днів) – 366 гривень. За втрачений паспорт окремо ще доплачують державне мито – 34 гривні.

Подати документи та забрати готовий паспорт може лише його власник, адже в обох випадках необхідні відбитки пальців. Винятки можливі лише за умови медичної довідки про інвалідність громадянина тощо. В такому випадку скануватимуть фото. Законом передбачено, що готовий документ зберігається в установі ДМС до року. Потім його знищують:

– Ми надсилаємо повідомлення, нагадуємо, що паспорт уже в нас. Але, в зв’язку з тим, що багато людей перебувають за кордоном, випадки знищення документів почастішали. Можна виготовити нові, але потрібно починати всю процедуру спочатку.

Всього в Коломиї від 2016 року паспорти нового зразка отримало 14 885 осіб. Паперові паспорти уже зовсім не виготовляють. Громадяни, що не мають бажання отримувати ID-картки в зв’язку з віросповіданням, відстоюють своє право в суді.

Читайте також: Любомир Жупанський, ховаючись від відповідальності, втік з України: деталі

У паспортному столі закликають виготовляти документи вчасно, щоб не створювати ажіотажів у період оформлення документів на субсидії, реєстрації на ЗНО тощо.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА