ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Конотопська відьма" театру ім. Франка зібрала аншлаг у Чернівцях: у головній ролі - коломиянка Христина Федорак. ФОТО

Сучасний театр завжди прагне розкрити нові горизонти та вразити глядачів неординарними перевтіленнями класичних творів. Однією з таких захоплюючих та непередбачуваних вистав є «Конотопська відьма», яку 1 грудня 2023 р. на сцені академічного театру ім. О. Кобилянської відіграли актори Національного академічного драматичного театру ім. Франка. Режисером вистави є молодий митець з унікальним баченням та неординарністю - Іван Уривський.

Вистава поставлена за повістю українського прозаїка, драматурга Григорія Квітки-Основ’яненка, який був «батьком твору». Сценографія та візуальне вирішення захоплюють своєю креативністю та увагою до деталей, кожен елемент оформлення віддзеркалює концепцію вистави та допомагає створити атмосферу загадковості та унікальності. Костюми вражають автентичністю та красою.

Неможливо не відзначити акторський склад, який змушував глядачів перенестись в реальність подій, які відбувалися на сцені. Великим відкриттям для нашого міста та коломиян є те, що одну з головних ролей грає наша землячка Христина Федорак. Неймовірно талановита та креативна дівчина, яка в образі відьми «Зубихи» зачарувала вмінням перевтілюватися, а іноді навіть жахати. Це і є справжня акторська майстерність. Тож пишаємось тим, що в нас є такі творчі, видатні люди! Вистава перегукується із сьогоденням, де іде боротьба між добром та злом. У повісті присутні історія кохання та відчуття війни, що із жахом підпадає під реалії кожного з нас, адже в сюжеті твору є те, що до сотника постійно надходять листи-накази, аби він із своєю сотнею виступав у похід на захист держави.

Уривський у своїй режисерській роботі поєднує традиційні театральні засоби з сучасним підходом, дозволяючи глядачам переживати не лише історію, але й власні внутрішні перетворення.
«Конотопська Відьма» - це не просто вистава, це подорож у світ фантазії та глибини людської душі, це своєрідний театральний феномен, який не тільки вражає глядачів своєю естетикою, але й залишає за собою питання та спогади, даруючи неперевершений театральний досвід та відчуття культурного екстазу.

 

На фото - Христина Федорак

Авторка: Ірина Королець