ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Горить, та не гріє: чому прикарпатці все частіше скаржаться на якість газу

Щороку восени в мережах починається дивний челендж. Користувачі викладають фото і відео власних конфорок, з яких видніються помаранчево-малинові язички полум’я. «Газ розбавляють! Газ смердить! Нас дурять, на нас хочуть вкотре заробити мільйони» - пишуть в коментарях. Проте облгази і газотранспортні компанії стоять на своєму: газ розбавити неможливо, то все через несправність техніки.
Іноді звертають все на перевірку газу: мовляв, спеціально додали домішок, щоб перевірити газотранспортні системи. Чи справді це так? Як собі з цим дають раду пересічні коломияни? Спробуємо розібратися з газовим питанням на прикладі життя пересічних прикарпатців.
Глобальне похолодання в квартирі бабусі
Коломиянці пані Олександрі 77 років. Життя навчило її жити невибагливо й економити. Проте й цих навичок недостатньо. Минулого року вона втратила чоловіка й відтоді змушена ще більш скромно організовувати свій побут. Життя пенсіонерки замкнулось на 56 квадратних метрах, за які треба сплачувати комунальні послуги.
Квартира у старому фонді, будинок скоро відзначатиме 50-літній ювілей, а проте збудований добротно. Якщо б ви завітали до нашої героїні десь серед зими, то грілися б чаєм хіба на кухні - в залі й спальні пані Олександри температура не вище 14 градусів. Доводиться скручувати батареї, щоб менше газу намотувало.
“Я з року в рік все більше мушу економити, - бідкається старенька. - Ще жодна доплата до пенсії не була співрозмірна росту цін. Щороку росте не тільки ціна на газ, але й обсяг його споживання”.
Олександра зберігає книжки по газу, воді й світлу ще з 2009 року. Проаналізувавши платіжки за десять років, вимальовується сумна картина - з кожним роком об'єм спожитого газу зростає, а в квартирі стає все холодніше і холодніше.
“Якщо в 2010-му мені за опалювальний сезон пішло 330 кубів газу, то в 2015 році – 460, а останні три роки від 520 до 670, - каже пенсіонерка. - І це при тому, що ми ж пам’ятаємо ці зими – не були вони ні більш тривалі, ні більш морозні. Щороку я замовляю майстра оглянути котел, а це, між іншим, 400 грн за виклик. Техніка працює справно, то чого ж газу більше йде?”.
Коломия – одне з небагатьох українських міст, де жителі перейшли на індивідуальне парове опалення і газові лічильники у кожній оселі. Ще в 90-х містяни зважились на такий крок після років безтолкової співпраці з місцевими котельнями. Саме тоді в кожній квартирі з’явився так званий «козлик» - електричний обігрівач, а ще шамотна цегла на кухні й розжарена духова піч навстіж. А після переходу на індивідуальне опалення начебто нічого – ціни на газ довший час не зростали, тому витрати на парове опалення за два-три сезони покривалися.
“А в 2000-них почалися газові розбірки, - пригадує пані Олександра. - Щороку якісь інтриги довкола договору з РФ щодо закупівлі газу. Потім всім відомі скандали по газовій угоді, а далі – криза за кризою. Але ці проблеми хоча би були на поверхні. А от про домішки в газі заговорили відносно недавно – років 5-6 тому”.
Утеплення не допомагає
До нашої розмови доєднуються сусіди. Мовляв, справді газ не такий, як має бути. Спершу кинувся в очі нетиповий для блакитного палива колір – жовтогарячий з малиновими язичками, потім користувачі звернули увагу на неприємний запах: при згорянні віддавало мазутом. Врешті занепокоїлись: такий газ не давав змоги приготувати їжу як слід.
Ще одна коломийська родина - молоді батьки Віталій та Олеся. Вони мешкають в 1-кімнатній квартирі загальною площею 31,5 кв метра. Але квартира кутова, а нижче поверхом ніхто не живе та ще й сусід зверху тотально економить на опаленні.
“У нас дві стіни, стеля і підлога холодні, - ділиться 40-річний Віталій, показуючи цвіль в куті квартири. - Дитина маленька, то ми не можемо собі дозволити температурний режим нижче 15 градусів. Обоє працюємо, то про субсидію й мова не йде. Відтак за минулий опалювальний період довелось витратити 8200 грн. На таку малу площу це багато. Перед народженням малюка ми поміняли вікна, балкон утеплили, кинули додаткову батарею на другу кутову стіну. А це, на секундочку, 67 тис грн.! Я ж розраховував, що це дозволить заощадити, але газ щороку росте в ціні, тому-то так…”.
“До здорожчання українці вже звикли, - додає дружина Віталія Олеся, запалює газ на плиті, демонструючи жовтогарячі язички полум'я, - а от коли бачиш цей помаранчевий газ, лічильник намотує, як дурний, а в тебе тільки й того, що сковорода й чайник гріються на плиті… Це дратує. Я ж готую все на газі й бачу, що на найбільшій камфорці пательня не може розжаритися, щоб млинці посмажити. Всі каструлі обвуглені від тих домішок у газі. Я працювала декілька років за кордоном. Ніколи такого не бачила…”.
Пані Олександра також зауважила, що через неякісний газ приготування їжі стало справжнім випробуванням: “Те, що з газом щось не так, стало зрозуміло по звуку котла: спершу він гудів безперестанно, потім впав тиск у системі, він блокувався і доводилось часто викликати майстра. І це ж не тільки у мене. А потім ми з сусідками розговорилися і в них та сама проблема з готуванням: щоб не пік в духовці – тісто або не пропікається, або падає і пиріг виходить гливким, бо нема потрібної температури. Легше тим, в кого електропіч або духова шафа і на газі, і на електриці”.
Майстер по котлах Дмитро Івасюк підтверджує, що йому справді доводиться часто ремонтувати котли, бо через домішки, які погано згоряють і змінюють густину газової суміші, забиваються фільтри.
Найчастіше Дмитро радить своїм клієнтам ставити газовий кран не на повне відкриття, а під кутом 45 градусів: “Це не захистить в повній мірі ваш котел, та хоч б допоможе зекономити, бо важкі елементи не так швидко можуть потрапити в систему і менше намотує лічильник”.
Ми звернулися до газотранспортної компанії із питанням, які уже пів десятиліття турбують наших мешканців: що відбувається з газом і хто за це має відповідати?

Потужний самоконтроль
До серпня 2020-го року газом прикарпатців забезпечувала компанія-монополіст ТОВ "Івано-Франківськгаз збут". Але зараз усе змінилося - ринок газу тепер відкритий. І це означає, що мешканці Івано-Франківської області можуть отримувати газ від декількох компаній-постачальників. Ліцензії на постачання природного газу в Україні мають аж 760 компаній. Активно на ринку з населенням працює близько семи десятків.
За законом, споживач має право постійно отримувати газ належної якості і за потреби перевіряти показники якості. Параметри якості газу повинні відповідати чітким показникам, прописаним у держстандартах.
Щоб перевірити тиск та якість газу користувачі мають звернутися до газорозподільного підприємства із заявою. Якщо таких заяв багато, то підприємство зобов'язується направити свого представника за місцем виклику протягом двох робочих днів у містах і п'яти календарних днів у сільській місцевості в узгоджений із споживачем час.
“Якщо за результатами перевірки газ не відповідає вимогам, то скаргу перенаправляють постачальнику, щоб той здійснив перерахунок оплати послуг з газопостачання, що надавались споживачеві, - коментує менеджер із зв’язків з громадськістю ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Ігор Марковський. Якщо ж газ відповідає вимогам, то користувач буде змушений сплатити експертизу з власної кишені”.
Якщо споживач не погоджується із результатами перевірки, він має право звернутися до суду. Вносити ясність незрозумілу схему про якість газу має Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Тільки ось нюанс: і газорозподільне підприємство, і НКРЕКП належать до одного й того ж ланцюга транспортування газу для населення. Іншими словами, простому користувачеві практично нереально довести погану якість газу, адже ні підприємство газорозподілу ні постачальники газу не зацікавлені визнати цей факт. Коло замикається.
Як перевірити, чи відповідає газ заявленим нормам у домашніх умовах
Якщо закралися сумніви, чи справді ви отримуєте якісний газ, то можете зробити експеримент у домашніх умовах. Ми зібрали для вас прості способи, щоб дізнатися правду.
1 літр води має закипіти на середньому вогні за 5 хв. Як бачимо з відео, нам для закипання знадобилося 12 хв.


Корінь зла
Іронія газового питання полягає в тому, що перевірку калорійності газу робить компанія, яка його постачає газотранспортним компаніям. Якщо у споживачів виникають питання стосовно якості газу, їм пропонують письмово звернутись до оператора газорозподільного підприємства “для проведення додаткового аналізу фізико-хімічних показників газу”.
Тоді постачальник газу має протягом 2-5 днів направити свого представника за адресою, де виникла проблема.
Відповідно до Кодексу ГРМ (газо-розподільчих мереж), якщо показники відповідають нормам, споживач повинен компенсувати Оператору витрати на перевірку якості газу, а якщо не відповідають - споживач отримує компенсацію.
Чимало скарг на колір полум’я є в соціальних мережах та дописах на форумах від мешканців різних куточків України. Ця проблема характерна не лише для прикарпатців. Її походження має цілком природний характер.
ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» запевняє, що горіння газу на газовому пальнику з утворенням жовтих або червоних язиків полум’я може бути викликане недостатньою кількістю повітря, яке надходить для горіння газу: через забруднення інжектора пальника, через встановлення на плиті громіздких каструль, виварок, у зв’язку з недостатньою циркуляцією свіжого повітря, через порушення режимів роботи фільтрів тощо.
“Таким чином, - радить Ігор Марковський, - перед купівлею газовикористовуючого обладнання необхідно погодити його встановлення з газорозподільним підприємством, що транспортує природний газ до вашої оселі”.
Ситуацію з нетиповим кольором газу відкоментував Перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів (https://esa.org.ua) Євгеній Нацвін-Степанов:
«В Україні поширена думка, що помаранчеві язики полум’я газу є свідченням його низької якості. Це не так. Для згоряння 1м³ газу, необхідно 10м³ повітря. Зі зниженням температури повітря споживачі газу обмежують доступ кисню до приміщень, де встановлені газові прилади. Через це паливо не згорає повністю, а полум’я стає іншого кольору. Колір полум’я може також сигналізувати про неправильне налаштування газового приладу або забиті форсунки».
Україна і Європа
З 1 серпня 2020 року ринок газу став відкритим і споживачі можуть самі обирати компанії, які постачають населенню газ. Постає логічне запитання, чому в державі, де видобуток власного газу цілком забезпечує потреби населення, щороку зависає інтрига щодо ціни на блакитне паливо?
“На жаль, можливості придбання українського газу за ринковими цінами для приватних постачальників були штучно обмежені, - стверджує Ігор Марковський. - Продаж ресурсу, який видобувається державними компаніями, станом на початок березня відбувається непрозоро. Тому компанія змушена орієнтуватися не на вітчизняний ресурс, а закуповувати газ лише у надійних європейських постачальників, щоб гарантувати постачання всім своїм клієнтам і не залишити їх без енергоносія”.
За словами експерта, основою газового балансу в опалювальному сезоні 2020-2021 стали закупівлі в трейдерів, котрі працюють на внутрішньому ринку газу імпортного походження. А де ж український газ?
В європейських країнах система вимірювання теплоти згоряння газу відрізняється від нашої – там за одиницю вимірювання обрано Мегаджоулі (1 ккал = 0.00418681 МДж).В Україні ГОСТівські вимоги - 7600 ккал, що дорівнюють 31,8 МДж. Утім, такі цифри є меншими навіть за мінімальні вимоги до аналогічного товару в країнах Європи. Приміром, в Данії мінімальний показник становить 40,2 МДж, у Бельгії - 36,9 МДж, Ірландії - 36,5 МДж, Італії - 36,2 МДж і так далі.
Експерт НВФ “Зонд” Андрій Осташ вважає, що нині якість газу викликає занепокоєння: “Тобто, фактично є втрати, газ не постачається 100% “газом”. А ще є повітряна маса, це яскраво видно. Якщо вогник конфорки переривчастий - значить є водяний компонент, якщо полум’я оранжевого кольору або ближче до червоного, тоді є великий вміст повітря. Ми платимо за повітря. Тому ініціатива щодо переходу на стандарти ЄС є дуже актуальною”.
Намір перейти на європейські вимірювальні газові стандарти ще три роки тому заявляла дочірня компанія НАК “Нафтогаз” - ПАТ “Укртрансгаз”, яка експлуатує систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни: “Україна повинна перейти від старих радянських стандартів до нових, прийнятих у країнах ЄС. Наприклад, якщо ми зараз міряємо газ у кубічних метрах, то в майбутньому перейдемо на енергетичні одиниці – в мегаджоулі або кіловатгодини або гігакалорії”.
Втім, конкретної відповіді на запитання, коли ж це станеться, “Укртрансгаз” не дає: “В майбутньому буде проведена робота з впровадження нових технологічних регламентів і модернізації обладнання відповідно до нових стандартів”. (https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2425646-gaz-ponovomu-ale-se-ne-zaraz.html)
Яка заявлена калорійність газу на Івано-Франківщині?

Пересічний користувач не може відібрати проби газу для аналізу на якість. Така функція є лише в операторів газорозподільчих станцій. Інформацію про показники калорійності можна знайти на сайті 104. Але навіть якщо повірити у заявлені на сайті дані, то очевидним стає, що калорійність газу в різних населених пунктах суттєво відрізняється.
Проаналізувавши показники калорійності газу, опубліковані на сайті 104, ми бачимо, що коливання відбуваються у межах +/- 11%. Виходить, деякі населені пункти суттєво переплачують за газ, адже платіжки за спожитий газ їм приходять у кубометрах незалежно від того, що теплові показники газу значно нижчі.
До прикладу, якщо пересічна родина за опалювальний сезон витрачає 8 тис грн. Але при однакових фінансових витратах родина, яка проживає в населеному пункті, де калорійність газу завжди нижча (наприклад, в селах Сівки Калуської територіальної громади та Гринівка Старобогородчанської сільської територіальної громади), змушена буде сплатити на 720 грн більше, ніж споживачі зі Снятина чи Коломиї. І це тільки офіційні показники газу, які оприлюднює «Івано-Франківськ газ».
Справжніх показників не знає ніхто - оператор оприлюднювати калорійність газу не поспішає.
Саме тому на Прикарпатті так поширені твердопаливні котли, електрообігрів, сонячні батареї, сучасні каміни на дровах, що здатні обігріти весь будинок. Та що там говорити, приміщення ратушевої вежі Коломиї, де нині розмістилась міська рада, в цілях економії перевели на електрообігрів. Звісно, гарантій, що ціни на електропостачання не зростуть - нема, а встановлення твердопаливних котлів чи сонячних батарей - це досить великі витрати, які окуповуються за 5-10 років. А, може, обіцяне збудеться-таки і Україна перейде на оплату не за кубометри, а за кілоджоулі, і дасть можливість споживачам газу отримувати реальні енергоресурси, а не умовні одиниці?...

АВТОРИ: Наталка САНДЕЦЬКА, Василь ДЕМ'ЯНЮК

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.