ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чому коломияни не дбають про чистоту середмістя

Стефанія Мазуркевич працює двірником вже сім років. Жінка народилася в Рогатинському районі, але дванадцять років живе в Коломиї. Її робочий день починається о шостій ранку та закінчується в першій. Керівник бригади переконана, що без любові до чистоти працювати двірником неможливо. На запитання: «Чи чисте наше місто?», пані Стефанія однозначно відповідає, що ні. «Люди зазвичай викидають сміття там, де попало. Була свідком того, як люди з сіл приїжджали у місто і викидали сміття біля фонтана або взагалі біля Управління комунального господарства. Багато сміття залишають позаду Музею писанкового розпису. Інколи мешканці замість того, щоб вивезти, залишають кілька пакетів сміття, які собаки розтягують по цілій території», – розповідає жінка.

Разом з пані Стефою у бригаді працює і Мирослава Тремтяча. Жінка на роботі вже 35 років. Певний період часу працювала у Польщі, але все-таки повернулася додому. «Були випадки, коли люди ображали та використовували щодо нас нецензурну лексику. Незважаючи на це, я свою роботу люблю: адже це спілкування з людьми, а також можливість долучитися до підтримки чистоти у нашому місті. Приємно, що керівництво до нас ставиться добре та з розумінням», – стверджує пані Мирослава.

На думку жінок, для того щоб покращити ситуацію, варто час від часу організовувати масштабне прибирання із залученням людей.

Поряд з бригадою завжди ходить собака Лінда. Вона тут змалечку та вважається повноцінним членом команди.

Після вихідних ми вирішили проінспектувати центр міста. Територія прибрана, але вже ближче до обіду урни знову переповнені сміттям. Чому у нашому місті проблеми з відходами, ми вирішили розпитати у самих мешканців.

Христина Вінтоняк, студентка: «Коломия – не дуже чисте місто. Найбільший безлад можна побачити біля смітників та житлових будинків. Із стихійним засміченням варто боротися в першу чергу жителям, а потім вже двірникам. Тобто навчитися викидати у смітники та вивозити сміттєві пакети на сміттєзвалище».

Ліза Гошій, студентка: «Я навчаюся у Києві. Знаєте, там люди вихованіші. Вони не викидають де-небудь жувальні ґумки або фантики від цукерок».

Наталія Захарук, покоївка: «Наше місто зовсім не чисте. Особливо центральна частина. Варто тільки піти на вихідних у студентський парк».

Катерина Дранчук, студентка: «Людям варто цікавитися чистотою довкілля. За сортування відходів можна отримувати гроші. Ідучи ввечері додому, ти не маєш куди викинути сміття, адже усі баки заповненні пакетами. Також люди викидають недопалки будь-де. Гадаю, варто долучати до вирішення екологічного питання і підприємців».

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: На Косівщині чоловік влаштував незаконний пункт прийому металобрухту. Його оштрафували на 25 тис. грн.