ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

«Божа любов є безмежною, але часом, обмеженою є можливість людини її прийняти» – Блаженніший Святослав

20 серпня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію з Чином архиєрейської хіротонії єпископа-помічника Коломийської єпархії Петра Голінея. Богослужіння відбулось у Катедральному соборі м. Коломиї у співслужінні єпископів УГКЦ. 

Перед храмом Його Блаженство урочисто зустріли діти, священнослужителі та представники місцевої й обласної влади. З привітальним словом звернувся також адміністратор храму о. Володимир Білослудцев: «Ваше блаженство, Главо і Батьку нашої Української Греко-Католицької Церкви, ми щиро вітаємо вас у серці Коломийської єпархії – Катедральному соборі Преображення Христового. Просимо вашого благословення і запрошуємо до спільної молитви».

Опісля привітань Блаженніший Святослав разом із єпископами та духовенством ввійшли до храму, де розпочали Божественну Літургію, в часі якої звершив Чин архиєрейської хіротонії єпископа-помічника Коломийської єпархії Петра Голінея. 

«”Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть” (Мф. 5, 7) цими словами розпочав проповідь Блаженніший Святослав. Боже Слово, яке ми чули сьогодні в читанні Святого Євангелія, яке Господь посилає нам у цей торжественний день, малює  ікону милосердного обличчя Бога Отця. Отця, який милосердиться і прощає людину. Тим словом прощення, словом Його милосердя до нас є Його єдинородний син Ісус Христос. Це Вічне Боже Слово, яке стало людиною і за наші гріхи на хресті заплатило найвищу ціну своєю кровʼю. Цей дар не можна окреслити жодними матеріальними мірками, він не вміщається у жодні грошові одиниці і навіть людську уяву. Сьогодні Церква звістує усім нам Бога, який є любовʼю, який спішить простити навіть, якщо зі шкодою для самого себе. Ця любов готова до самопожертви, самопосвяти задля спасіння і життя людини».

Відтак проповідник звернув увагу на слова Івана Золотоустого, що коментують сьогоднішнє Євангеліє. За його словами, з цієї притчі кожен має взяти для себе два повчання: перше – якщо ти визнаєш свій гріх, то Господь його простить, яким би він великим не був. Друге – якщо ти хочеш, щоб Бог простив тобі, то у свою чергу прощай своїм ближнім. «Ти не можеш сказати, що хтось із людей завинив перед тобою так, як ти завинив перед Богом – продовжує Блаженніший Святослав. Іван Золотоустий також каже: хто прощає гріх, тому  він так само прощається. Якщо ти вмієш визнати свій гріх, то навіть твій ворог буде безсилий перед тобою. Тоді ти зможеш ділитися багатством, отриманим від Бога з кожною людиною. Твоя любов і прощення ближнього вже не буде залежати від зовнішніх обставин, але від внутрішнього відчуття, що першим прощеним перед Богом є ти сам. Божа любов є безмежною, але часом, обмеженою є можливість людини її прийняти, в ній зростати і нею ділитися. Тому Євангеліє блаженств нагадує нам: “Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть”»

Отець і Глава УГКЦ також зауважив, що слухаючи Слово Боже про любов і милосердя, сьогодні Церква і український народ отримали ще один незбагненний дар. «Тут, на ваших очах, народився наслідник апостолів наших часів, новий єпископ нашої Церкви, якого посилає Господь, можливо, у найтяжчий історичний для всіх нас період. Це час, коли ми питаємося: “Боже, чи ти ще нас любиш? Де Ти є? Покажися живим. Дай відчути нам силу Твоєї непереможної любові, яка допоможе нам вижити серед нелюдських життєвих обставин”. І цей знак Господь подає нам сьогодні».

Переглянути, як все відбувалося можна в прямій трансляції «Живого телебачення».

https://www.youtube.com/live/rfhn4oH8BYw?feature=share 

Фото: бр. Павло Гедзик