ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Безробітний сьогодні – хто він і яку роботу шукає?

«Понад півмільйона офіційних безробітних», – такими заголовками рясніли новинні ресурси, починаючи з кінця травня. Мало це чи багато? Прогнозовано це і логічно?

Спробуємо проаналізувати. 

Станом на 1 липня 2020 року на обліку в державній службі зайнятості перебувало майже 518 тисяч безробітних. Офіційно зареєстрованих. Тобто, це - ті громадяни, які звернулися по допомогу до служби зайнятості, аби отримати статус безробітного і знайти роботу.

Жінки становили 58 % безробітних, чоловіки – 42 %. Диплом ВНЗ мали 50 % зареєстрованих безробітних, 33 % закінчили професійно-технічний навчальний заклад, а 17 % – загальноосвітню школу. За віковими групами 31 % безробітних – молодь до 35 років, 29 % – від 35 до 44, 40 % – понад 45 років.

Із загальної кількості безробітних 21,8 тисяч (або 4 %) мали інвалідність, 9,2 тисячі (або 2 %) – колишні учасники АТО,  5,2 тисячі (або 1 %) – внутрішньо переміщені особи, 39,5 тисяч (або 8 %) – люди, яким до пенсії за віком залишилося 10 і менше років, 4,5 тисяч (або 1 %) – випускники навчальних закладів. Усі ці безробітні належать до особливих категорій, які потребують додаткового сприяння в працевлаштуванні.

До звільнення 17 % безробітних працювали у сфері торгівлі, 14 % – у переробній промисловості, 13 % – у держуправлінні, обороні та соцстрахуванні, 9 % – у сільському, лісовому та рибному господарствах.

З початку дії карантину (тобто, з 12 березня по 30 червня), за сприяння служби зайнятості, вдалося знайти роботу 174 тисячам українців, з них – 116 тисяч безробітних. Беззаперечним лідером у працевлаштуванні за видом економічної діяльності було сільське господарство – 54 % від усіх працевлаштованих, далі переробна промисловість  – 13 % та 11 % – торгівля.

Після скасування жорстких карантинних обмежень відновлюється робота підприємств та організацій, тож ми маємо поступове збільшення потреби роботодавців у працівниках та призупинення зростання реєстрації безробітних. Уже в червні вдалося працевлаштувати 54 тисячі українців - це на третину більше, ніж у травні.

Читайте також: "Рекордні банкрутства США": як нами маніпулюють і чому ми "ведемося"

Державна служба зайнятості має надію, що з відновленням повноцінної роботи всіх сфер діяльності, економічна активність у країні  значно пожвавиться, а це, відповідно, пом’якшить ситуацію на ринку праці та сприятиме зменшенню кількості безробітних.

Нагадуємо, що база вакансій державної служби зайнятості відкрита для всіх. Пропозиції роботи там оновлюються щодня.

Робота є. Знайдемо разом!

Відділ комунікацій Державної служби зайнятості