ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Рекордні банкрутства США": як нами маніпулюють і чому ми "ведемося"

Днями в соціальних мережах з’явився перелік понад 20 фірм США, котрі начебто збанкротували. Та перш, ніж опублікувати його на нашому сайті, журналісти «Дзеркала медіа» вирішили перевірити, чи інформація, викладена в дописі, відповідає дійсності та наткнулися на дещо цікаве.

Спочатку ми «спитали» Google, що він знає про серію цих дописів. Перший результат вивів нас на сайт Factcheck Республіки Казахстан. За інформацією авторів матеріалу, частина тексту правдива, частина – частково правдива, а деякі пункти – зовсім не відповідають дійсності.

Тепер про кожну тезу окремо

Справа в тому, що не всі компанії в переліку збанкрутували. Більше того, не всі вони - американські. Фахівці з Казахстану припускають, що оригінальний текст був англомовним. Перелік, ймовірно, перекладали за допомогою онлайн-перекладача та не відредагували як слід. Про це свідчать мовні помилки.

Далі розберемо кожен пункт окремо, опираючись на інформацію зі статті.

Теза: «Victorias Secret» оголосила про банкрутство.

Фейк. Попри те, що «Victoria’s Secret» справді перебуває в непростій ситуації, про банкрутство вона не оголошувала. Ймовірно, джерело тези – новина про те, що британський підрозділ компанії L Brands Inc., якому належить бренд, заявив про захист від кредиторів. Як і банкрутство, заява вводить мораторій на претензії, пов’язані з неоплаченими боргами. Однак, це не перешкоджає продовжувати керувати компанією, за згодою адміністрації.

Важливо також, що рішення не стосується операцій L Brands Inc. за межами Британії.

В травні Forbes писали про те, що L Brands Inc. ліквідує 250 магазинів у США та Канаді через зниження попиту. 235 із них – магазини Victoria’s Secret в США.

Загалом чисті продажі «Victoria’s Secret» впали на 46 % у першому фінансовому кварталі 2020 року.

Теза: Zara зачинила 1200 магазинів

Маніпуляція. За повідомленням The Guardian, іспанська компанія Inditex, якій належить бренд, Zara планує закрити до 1200 магазинів по всьому світу. Далі йдеться про те, що Inditex планує поглинути 1000 – 1200 здебільшого невеликих і старіших магазинів із втратами, сконцентрованими в інших брендах компанії (Bershka, Pull & Bear и Massimo Dutti). Натомість планують відкрити 450 нових магазинів.

Прогнозують, що закриття будуть зосереджені в Азії та Європі.

Продажі компанії Inditex з 1 лютого по 30 квітня впали на 44 %. А от онлайн-продажі зросли на 50 % в першому кварталі.

Теза: Ла Шапель закрила 4391 магазин

Маніпуляція. Ймовірно, йдеться про китайську компанію Shanghai La Chapelle. Вони справді закрили багато магазинів, але сталося це ще протягом минулого року.

Теза: Шанель зупинила виробництво

Маніпуляція. В березні компанія призупинила виробництво в Франції, Швейцарії й Італії на два тижні через карантин.

Теза: Патек Філіпп зупиняє виробництво. Ролекс теж.

Фейк. Обидві компанії призупинили виробництво в березні через карантин, який оголосили в Швейцарії. Навіть навпаки, Патек Філіпп відкрила нове виробниче приміщення.

Теза: в Nike загалом заборгувала 23 мільярди доларів і готується до другої хвилі скорочень.

Фейк, напів правда та некоректне формулювання. Загальний борг компанії склав 13 мільярдів доларів у травні. Щодо скорочень – вони справді плануються, однак це – не друга хвиля. За словами генерального директора Джона Донахю, реструктуризація покликана усунути «перевантажену матрицю», котрою стала компанія. Рішення не пов’язане з фінансовими втратами.

Теза: Gold’s gym подала на банкрутство

Напів правда. На початку травня Gold’s gym подала на захист від банкрутства. Компанія може продовжувати діяльність і напрацьовувати план, щоб залишитися в бізнесі. З майже 700 тренажерних залів по всьому світу, закрили 30.

Стаття 7 кодексу США про банкрутство передбачає, що фірма вже пройшла стадію реорганізації та повинна продати будь-які невичерпні активи, щоб розрахуватися з кредиторами. Стаття 11 дає можливість фірмі реорганізувати свій борг і спробувати відродитися.

Часто в заголовках новин маніпулюють цими поняттями й тільки в тексті вказують, що мова йде про 11 статтю або про те, що компанія планує залишитися в бізнесі.

Теза: засновник AirBnb сказав, що через пандемію 12 років зусиль були знищені за шість тижнів.

Правда. Генеральний директор компанії Браян Ческі в інтерв’ю телеканалу CNBC також додав, що принаймні в США компанія вже відновлюється. Проте вони ще не в цілковитій безпеці.

Теза: навіть Starbucks оголосили, що назавжди закриють свої  400 магазинів.

Правда. Starbucks планують закрити 400 закладів у США та Канаді протягом наступних 18 місяців. При цьому компанія розширюватиме можливості замовлень to go. В рамках цієї стратегії відкриють 300 точок, обладнаних спеціально для замовлень з собою. Компанія відзначає, що мова про це йшла давно, пандемія тільки прискорила прийняття рішень. 80 % всіх транзакцій Starbucks складають саме замовлення з собою.

Теза: Nissan Motor Co. може припинити свою діяльність у США.

Фейк. За інформацією Forbes, наприкінці травня генеральний директор Nissan Макото Учіда повідомив про закриття заводів у Іспанії й Індонезії.

Теза: найбільша компанія з оренди авто (Hertz) подала заяву про банкрутство. Їй також належать Thrifty and Dollar.

Напів правда. Наприкінці травня, Hertz подала на захист від банкрутства. Компанія планує реструктурувати борги та створити фінансово здоровішу компанію. Фірма втрачала гроші протягом останніх чотирьох років. До слова, лідером в секторі оренди авто є Enterprise, а не Hertz.

Теза: найбільша компанія з перевезення вантажів (Comcar) оголосила про своє банкрутство.

Напів правда. По-перше, Comcar не є найбільшою фірмою в своїй сфері ні в світі, ні в США. По-друге, компанія лише подала заяву на захист від банкрутства. За результатами обговорення, прийнято рішення продати всі п’ять компаній, котрі належать холдингу.

Теза: одна з найстаріших роздрібних компаній JC Penny подала заяву про банкрутство – її придбає Amazon за копійки

Напів правда та маніпуляція. В травні J. C. Penny подала заяву на захист від банкрутства. Незабаром після цього з’явилась інформація, що Amazon може придбати компанію. Проте, самі компанії відмовилися коментувати новину.

  1. J. C. Penny з 2011 року закрила 20 % своїх магазинів і звільнили понад 40 % працівників. Пандемія зрештою спричинила банкрутство компанії.

Теза: один із найбільших інвесторів у світі (Уоррен Баффет) втратив $50B за останні два місяці.

Напів правда. На початку травня з’явилася новина про те, що компанія Уоррен Баффет Berkshire Hathaway Inc. прозвітувала про збитки, сумою 49,7 мільярдів доларів у першому кварталі цього року через коронавірус та обвал фондового ринку.

Теза: одна з найбільших інвестиційних компаній у світі (BlackRock) сигналізує про катастрофу в світовій економіці – ним керують понад $ 7 трильйонів.

Фейк. Нещодавно в своєму річному посланні акціонерам генеральний директор Ларрі Фінк передбачив, що економіка зрештою відновиться після спалаху COVID-19. Хоча криза змінить психологію інвесторів, методи ведення бізнесу та звички споживачів.

Частина тези про $ 7 трильйонів – наслідок невдалого перекладу. Ймовірно, йшлося про те, що компанія володіє активами, загальна вартість яких $ 7 трильйонів.

Теза: найбільший торговий центр США (Mall of America) перестав сплачувати за іпотеку.

Правда. Зараз відомо, що компанія не сплатила за квітень, травень і червень.

Теза: Припускається, що в 2020 році закриються від  12000 до 15000 роздрібних магазинів: Gap, Victoria’s Secret, Bath & Body Works, Forever 21, Walgreens, GameStop, Pier 1 Imports, Nordstrom, Papyrus, Chico’s, Destination Maternity, Modell’s, Bose, Art Van Furniture, Olympia Sports.

Напів правда та маніпуляція. Не зрозуміло, про що говорить автор: про закриття перерахованих брендів чи якоїсь частини їхніх магазинів. Деякі з компаній оголосили про банкрутство чи закриття магазинів ще до 2020 року. Щодо загальної кількості магазинів, на початку червня Coresight Research припустила, що кількість може сягнути 20000 – 25000. Компанія озвучувала число 15000 наприкінці березня та, здається, переглянула свої оцінки, зважаючи на ситуацію.

Зокрема, Gap на початку березня планувала ліквідувати 230 магазинів у Північний Америці.

Bath & Body Works - за повідомленнями компанії L Brands, якій належить бренд, цього року планувалося закрити 50 магазинів у США й один у Канаді.

Forever 21 оголосила про банкрутство ще у вересні минулого року. Тоді йшлося про закриття 200 магазинів.

Мережа аптек Walgreens оголосила про ліквідацію 200 закладів у серпні минулого року. До цього компанія також повідомляла про закриття 200 аптек в Англії.

GameStop повідомила, що до кінця року зачинить близько 320 точок. Головний фінансовий директор компанії Джим Белл запевняє, що це не пов’язано з пандемією.

Наприкінці травня стало відомо, що Pier 1 Imports ліквідує свій бізнес.

Тоді ж Nordstrom повідомила про закриття 19 із 378 магазинів.

Наприкінці січня Papyrus подала на захист від банкрутства та планує закривати всі свої магазини.

Chico’s планує закрити 50-60 точок до кінця фінансового року.

Destination Maternity в жовтні подала на захист від банкрутства та повідомила про наміри закрити 183 магазини.

Modell’s у березні подала на захист від банкрутства та планує закрити понад 100 магазинів.

В січні Bose повідомила про згортання торгових точок у Північній Америці, Японії, Європі й Австралії. Причиною став факт, що левову частку продукції компанії купують онлайн.

На початку березня Art Van Furniture повідомила про закриття бізнесу, отже – всіх магазинів.

Про закриття 76 магазинів Olympia Sports стало відомо ще наприкінці 2019. JackRabbit – компанія, що придбала бренд – продовжить керувати 75 магазинами, що залишилися.

Теза: кількість заяв про безробіття сягнуло рекордно високого рівня – понад 38 мільйонів. Безробіття становить понад 25 % (із 160 мільйонів працездатного населення майже 40 мільйонів – безробітні). За відсутності доходів попит споживачів різко знижується й економіка йде у вільне падіння. Це тільки США.

І правда, і фейк. За інформацією Національного громадського радіо наприкінці травня, кількість заяв про безробіття сягнуло 38,6 мільйонів за 9 тижнів.

Та попри це, безробіття не складає 25 %. Статистику розраховують щомісяця, а не кожні 9 тижнів. За офіційною інформацією Бюро статистики праці, рівень безробіття в червні становив 11,1 %, у квітні – 14,7 %. Останню цифру назвали піком з часів Великої депресії. При цьому експерти Бюро статистики праці припускають, що реальна кількість безробітних могла сягати до 20 %.

А от інвестиційний банк пророкує, що рівень безробіття може сягнути 25 % через пандемію.

Чому фейки «заходять» користувачам

Окрім публікації спростування, ми також вирішили з’ясувати, чому користувачі соціальних мереж активно поширюють схожі дописи. Зокрема, маркетолог і тренер критичного мислення Віталій Жилак переконаний: споглядаючи «крах імперій» люди на підсвідомому рівні відчувають себе краще:

- В умовах суспільного потрясіння люди хочуть відчувати, що їх ситуація не така вже й погана. І один зі способів це зробити - знайти тих, кому ще гірше.

Наприклад, у дослідженні, коли студентам давали тест на соціальну чутливість і казали (незалежно від реального результату), що вони набрали низький бал, то їх не цікавили власні помилки і не цікавили шляхи удосконалення оцінки. В першу чергу вони хотіли знати "хто здав тест гірше за них".

Люди, які страждають важкими хворобами, схильні порівнювати себе з тими, у кого стан ще фатальніший. 96% хворих на  рак заявляють, що їх стан кращий, ніж у більшості хворих із таким же діагнозом.

Тобто, люди, які почуваються безпорадно (втрачають посаду, бізнес, звичні життєві блага), несвідомо шукають кому гірше. А деколи навіть намагаються погіршити (словами або діями) ситуацію інших, щоб на фоні виглядати кращими.

Читайте також: У Коломиї відбудеться онлайн-курс “Інформаційне здоров’я нації”. ВІДЕО

Знаю, це - не надихаючі дані про людську сутність. Але це - чітке наукове пояснення, чому люди пишуть і шейрять такі речі. Йдучи від зворотнього, ті, хто поширює дописи про катастрофи інших країн, компаній чи відомих особистостей, ймовірно, мають проблеми у своєму житті і таким чином від них психологічно ховаються. Це - індикатор. Коли забагато говориш про чужі проблеми - час звернути увагу на власні.

Висновки:

1. Перш ніж поширити допис, не полінуйтеся перевірити достовірність інформації. Найкращий спосіб боротьби з фейками та маніпуляціями в соцмережах – не гнівні коментарі та не поширення з «викриттям». Єдиний спосіб розірвати ланцюжок - ігнорувати «вкиди». Можна також поскаржитися на допис.

2. Зловивши себе на думці, що чиясь біда викликає не співчуття, а радість, переконайтеся, що у Вашому житті все йде так, як Вам би хотілося.

3. Зрештою, не завжди банкрутство означає «смерть» компанії. Часом труднощі, з якими стикаються підприємці, змушують їх поглянути на бізнес під іншим кутом і вчать використовувати ресурси по-іншому.

До теми: Понад 150 бутиків розташовано в найбільшому ТРЦ "Прут" в Коломиї. ВІДЕО

Не нехтуйте інформаційною гігієною. Вона – не менш важлива, ніж чистити зуби двічі на день.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА