ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Історична забудова Венеції руйнується і тоне: попередження від архітектора

Відповідальний за утримання базиліки Святого Марка у Венеції, архітектор Маріо Піана, попередив, що історична забудова міста руйнується через підвищення рівня води в лагуні.

Про це 15 квітня розповідає The Art Newspaper.

Базиліка розташована в найнижчій частині Венеції, яка затоплюється задовго до того, як між морем і лагуною закриваються бар'єри. Архітектор зазначає, що будівлю все одно затоплювало понад 100 разів на рік, поки він не встановив скляний бар'єр навколо її фасаду, який успішно захищає її з 2022 року. Тепер він хоче встановити більше бар'єрів на задній частині базиліки, але грошей не вистачає.

"Собор Святого Марка потребує постійного догляду, і він не має власних активів, оскільки не бере плату за вхід до самої базиліки, лише за музейну частину та дзвіницю, а це не приносить достатньо коштів", — зазначає він.

Архітектор додав, що залізні стяжки бар'єрів, які з'єднують важкі перекриття з тонкими стінами (спроєктовані так, щоб якомога менше важити на мінливому ґрунті лагуни) — іржавіють і ламаються всередині стін через вологу.

Загалом стабільність венеційських будівель опинилася під загрозою ще на початку ХХ століття, коли люди почали опалювати свої будинки: "Велика різниця між внутрішньою і зовнішньою температурами поступово призвела до погіршення стану стяжок і структурних збоїв, які ми починаємо спостерігати, коли нижні стіни багатьох будівель випирають назовні".

В архітектора є кілька варіантів рішень, але вони можуть слугувати лише тимчасово. А врятувати місто може тільки рішення влади як самої Венеції, так і Італії загалом. Крім того, запобігання затопленню вимагає значних інвестицій та спеціальних будівельних навичок, які, за словами Піани, зараз стрімко зникають.

Він розповідає, що простої заміни стяжок уже недостатньо, оскільки в стінах "відбувається капілярне підняття солонуватої води, яка, випаровуючись, відкладає значну кількість солі в цегляній кладці". Так стіни руйнуються, а пошкодження сягають перших поверхів будівель і навіть вище.

Видання зазначає, що боротьба з підняттям рівня води та затопленням надзвичайно актуальна для Венеції, оскільки вчені впевнені, що рівень Середземного моря зростатиме майже такими ж темпами, як і в Атлантиці.

"Якщо найближчим часом не почати діяти, Венеція стане найвідомішою жертвою підняття рівня моря, і весь світ буде спостерігати за цим. Як писав лорд Байрон 200 років тому: «О Венеціє! Венеціє, коли мармурові стіни твої зрівняються з водою, над твоїми затопленими залами пролунає крик народів...»"

Що відомо про Венеційську бієнале

Венеційська бієнале (La Biennale di Venezia) — одна з провідних виставок сучасного мистецтва, яка відбувається раз на два роки. У межах бієнале проводять також Венеційський кінофестиваль та Венеційський фестиваль архітектури. Україна бере участь у бієнале з 2001 року.

Цьогоріч на Венеційській бієнале, що триватиме 20 квітня — 26 листопада, окрім офіційного українського павільйону "Плетіння сіток", українське мистецтво буде представлене ще й у польському національному павільйоні проєктом "Відкритої групи".

Джерело: Суспільне Медіа