ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Знедолені чи шахраї? Як на Прикарпатті жебрак "заробляє" по 1000 грн на день. ФОТО

Працівники Муніципальної варти Івано-Франківська на своїй сторінці у Facebook порушили проблему жебрацтва в обласному центрі.

Як зазначається, в Україні жебрацтво не є кримінальним, чи адміністративним правопорушенням (крім випадків залучення неповнолітніх), тому працівники не можуть напряму реагувати на прохання громадян “забрати цих людей з вулиці”, а шукають шляхи вирішення ситуації, не порушуючи права цих осіб.

"На жаль, серед жебраків на вулицях немає людей, які дійсно хочуть отримати допомогу, а користуються своїм становищем для виманювання грошей у доброзичливих містян. Найдієвішим рішенням проблеми - є перестати давати гроші цим людям", - наголошують муніципали.

Далі розповідають про жебрака Івана, який оселився в Івано-Франківську після розпаду Союзу. Вів асоціальний спосіб життя, декілька раз був судимий за кримінальні злочини.

"Ступні ніг він втратив від обмороження, коли був у стані сильного алкогольного сп'яніння. Чоловік жебракує на куті вулиць Галицька - Дністровська. Його “бізнес” йде досить вдало завдяки тому, що має явно виражену інвалідність, та на вигляд потребує медичної допомоги, - констатують вони. 

Працівники Муніципальної варти неодноразово намагались допомогти Івану.

А саме пропонувалась допомога соціальних служб в питанні оформлення інвалідності та пенсії, проживання в будинку нічного перебування, викликали швидку медичну допомогу.

 

Та Іван від цієї допомоги відмовляється, і причина цьому з його слів - мені цього не треба, я тут заробляю від 500 до 1000 грн. в день.

"Цього вистачає на пиятику і йому, і його охоронцям, що доставляють його на “місце роботи”, тому Іван разом з “охороною”, до кінця дня є, м'яко кажучи, нетверезим, втрачаючи залишки людської подоби. І після себе він залишає гори сміття на місці своєї діяльності", - йдеться у дописі. 

"Тому, якщо вас обурює ситуація з Іваном, то вона завдяки благодійникам, які кидають йому гроші", - наголошують у Варті.

Тож Муніципальна варта звертається до всіх громадян не давати гроші на вулиці, а надавати допомогу через благодійні організації.