ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Згадайте Кіблера! Виставка «Гармонія світла й тіні» присвячена коломийському фотомайстру Олександру Кіблеру

Уже сьогодні, 29 березня о 15:00 год до 150-річчя від дня народження знаменитого коломийського фотомайстра Олександра Кіблера в Музеї історії міста Коломиї відкривається виставка «Гармонія світла й тіні». 
       На виставці експонуються світлини та меморіальні речі фотографа з кав'ярні «Кіблер», люб'язно надані Анатолієм Богайчуком, і з фондів музею. Присутні зможуть не лише дізнатися про цікаві факти з життя А. Кіблера, насолодитися чудовою музикою у виконанні піаністки Ірини Зінець та неперевершеними світлинами фотомайстра, а й зазнимкуватися біля столиків зі славетного колись фотоательє.    

Александр Кіблер - відомий фотограф першої половини XX ст.

До сьогодні можна побачити в сімейних архівах чи не кожної корінної коломийської родини світлини цієї непересічної людини.

Найсучасніші фотоапарати німецької фірми «Фоклендер», швейцарської «Гольдман», яка надавала коломийському майстрові знижку на 25%, павільйонна камера «Геліар», оптичні вироби та об’єктиви англійської фірми «Дальмеєр». А з Відня  доставили для ательє великі скляні вітрини, за якими містилася одна з найкращих виставок фотопортрету в Галичині.

Надзвичайно важливу роль відігравало  освітлення, яке підбиралося для кожної людини індивідуально, тому залежно від погодніх умов та пори дня використовувалася права або ліва сторона павільйону. Північна частина мала скляний дах, розташований під кутом 65 град., і таку ж стіну, а за допомогою спеціально розміщених штор можна було регулювати напрямок і силу світла. Отже, Кіблером застосовувалося лише природнє освітлення, що надавало зображенню «м’якості» й відрізняє давні знимки від сучасних.


А. Кіблер світлив навіть молоде подружжя Габсбургів – Кароля, згодом імператора, і Зиту – коли ті 1912 року декілька місяців мешкали в Коломиї і того ж року А. Кіблер отримав титул придворного фотографа Кароля Франца Йосифа.

Світлина та інформація - Музей історії міста