ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

За 2024 рік ставка по мікрокредитам знизиться до 1%

Ще в кінці того року був прийнятий законопроект №9422, що встановив нові умови мікрокредитування в Україні. Особливо вражаючими були зміни, пов'язані з відсотковою ставкою за кредит. Тепер вона не може перевищувати 1% на день, що значно менше, ніж перед введенням цього законопроекту. Однак на сьогоднішній день можна знайти різні пропозиції для позик, які перевищують цей ліміт. Чи порушують мікрофінансові установи діюче законодавство? Звичайно, ні. Нові правила будуть впроваджуватися поетапно.

Щодо того, яким чином буде змінюватися ставка протягом року: через те, що раптове зниження відсоткової ставки може негативно вплинути на усю сферу мікрокредитування і призвести до банкрутства багатьох мікрофінансових установ, було вирішено здійснити зниження поступово. Протягом 8 місяців буде проведено три етапи змін у добовій відсотковій ставці:

  • Протягом перших 4 місяців максимальною можливою відсотковою ставкою буде 2,5%;
  • Протягом наступних 4 місяців відсоток подальш знизиться до 1,5%;
  • Після 8 місяців клієнти зможуть отримувати позики під 1% в будь-якій мікрофінансовій установі.

Законопроект був підписаний 21 грудня, тому до квітня місяця процентні ставки будуть залишатися вище 2%. Однак зараз нові клієнти Мілоан Кредит можуть отримати першу позику зі ставкою 0,01% на добу. Мікрофінансові установи пропонують вигідні умови своїм клієнтам, і якщо позичальник відповідально ставитиметься до виплат, переплати будуть мінімальними.

Чому держава вирішила внести зміни в діяльність МФО:

Останніми роками стали дуже популярними не банківські установи, що надають мікрокредити громадянам за високі відсотки. Перевагами таких організацій є швидкість видачі кредиту при мінімальній перевірці документів і можливість оформлення за допомогою Інтернету в будь-який час. Часто вони також пропонують бонуси та акційні пропозиції за допомогою промокодів. Здається, що логічніше отримати позику в банку, де умови більш вигідні, проте громадяни з поганою кредитною історією мають мало шансів на це. Тому вони змушені звертатися до мікрофінансових організацій. МФО, знаючи, що більшість їх клієнтів не здатні повернути кошти, змушені підвищувати відсотки для всіх позичальників. Це трохи компенсує баланс між виплатами та поверненням.

Така ситуація не вигідна всім громадянам, тому було вирішено внести зміни і більш ретельно контролювати діяльність МФО. Зараз всі установи, які займаються споживчим кредитуванням, зобов'язані:

  • Перевіряти платоспроможність кожного клієнта;
  • Надсилати дані про оформлення кожної позики до кредитних бюро;
  • Узгоджувати зміни у кредиті з позичальником і робити це не частіше одного разу на місяць;
  • Перевіряти клієнтів на наявність в Реєстрі лудоманів України та відмовляти в кредитуванні особам, які там зазначені.

Такі зміни можуть завдати серйозної шкоди малим компаніям і призвести до їх закриття. Більш відомі МФО змушені будуть знизити кількість акційних пропозицій, щоб не втрачати прибуток, за яким вони будуть продовжувати виплачувати заробітню плату співробітникам і сплачувати податки. Проте ці зміни є необхідними для зменшення кількості позик, що видані людям, які не можуть виплатити високі відсотки і тим самим потрапляють в ще більші фінансові труднощі.