ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

З початку року на Франківщині задокументували понад пів сотні фактів незаконної вирубки лісу

З початку 2020 року поліцейські Івано-Франківщини задокументувала більше пів сотні фактів незаконної вирубки лісу. У зареєстрованих кримінальних провадженнях проводяться усі необхідні слідчі (розшукові) дії, а також призначено ряд експертиз.

Станом на 27 червня слідчими підрозділами зареєстровано 55 кримінальних проваджень за ознаками правопорушень за статтею 246 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання і збут лісу на території Івано-Франківської області, повідомляє обласна поліція.

Цьогоріч уже у п`ятнадцятьох кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру. Справи скеровано до суду і по чотирнадцятьох провадженнях – з обвинувальними актами, а по одному – з угодою про визнання винуватості. Відтак, встановлено суму збитків на 623 тисячі гривень, відшкодовано збитки на суму 112 тисяч гривень і накладено арешт на суму 172 тисяч гривень.

Поліція нагадує, що за вирубку навіть кількох дерев передбачена кримінальна відповідальність, а максимальне покарання згідно з статтею 246 Кримінального кодексу України становить до 7 років позбавлення волі.

На території Івано-Франківської області систематично проводяться профілактичні операції, щоб протидіяти незаконній вирубці.

"Втім оперативне реагування правоохоронців та їх співпраця з громадянами, які небайдужі до знищення лісосмуг, дають свої позитивні результати.

Наголошуємо громадянам про оперативне повідомлення про незаконну рубку, оскільки незаконна порубка лісу найчастіше виявляється під час обходу лісових кварталів працівниками лісового господарства.

Відтак, втрачається час після вчинення злочину, бо з моменту виявлення незаконної рубки до повідомлення органів поліції проходить декілька днів або й тижнів. Внаслідок цього встановити особу, що вчинила кримінальне правопорушення, та виявити місцеперебування лісодеревини є проблемно.

Проте поліція Івано-Франківщини реагує і реагуватиме на всі повідомлення за цими фактами щодо притягнення до відповідальності причетних осіб. Якщо ви стали свідками незаконної вирубки лісу – повідомляйте на «лінію 102» для негайного реагування на правопорушення", - зазначають поліцейські.