ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Юна піаністка Ярина Бурлак дала сольний концерт і зіграла з оркестром Harmonia Nobile  

Маленька музична фея, віртуозна піаністка, майбутня зірка великої сцени - так відгукуються про Яринку Бурлак ті, хто хоч раз чули її гру. Дівчинці лише 11 років, а вона виконує твори відомого французького композитора Клода Дебюссі так, наче вже народилася з цими шедеврами в серці.11 грудня Ярина блискуче виконала знамените “Місячне сяйво“ Дебюссі у концертній програмі "Юні віртуози" в Івано-Франківській філармонії в аранжуванні народної артистки України Наталії Мандрики у супроводі академічного камерного оркестру Harmonia Nobile. 

А у переддень Миколая в Музеї історії міста Коломиї Ярина Бурлак презентувала цілу сольну програму, до якої увійшли 10 творів французького композитора Клода Дебюссі. Це ⏤ віртуозні, зовсім не “дитячі” п’єси фортепіанного циклу “Дитячий куточок”, а також знамениті прелюдії Дебюссі “Дівчина із волоссям кольору льону”, “Менестрелі”, “Арабеска” та “Місячне сяйво”. Глядачі були вражені живими музичними образами, які юна артистка відтворила так натхненно і творчо. А заключним номером став відеозапис “Місячного сяйва” з концерту в філармонії напередодні.

Сольний концерт Яринки Бурлак в музеї історії міста Коломиї

Ярина вивчає мистецтво гри на фортепіано у викладачки Ольги Назаренко у 5 класі школи педагогічної практики Івано-Франківського фахового музичного коледжу ім. Д. Січинського. Годі знайти більш віддану своїй справі і надихаючу наставницю, у якої кожен урок, кожна репетиція, кожен виступ ⏤ справжня, творча, непересічна подія.

З О.Назаренко в Івано-Франківській філармонії

З О.Назаренко після сольного концерту в Музеї мистецтв Прикарпаття

Загальну освіту дівчинка здобуває в Коломийському ліцеї імені М.Грушевського. Так і вчиться ⏤ поміж двома містами. "Я почала займатися музикою за рік до того, як пішла до школи” ⏤ згадує Яринка Бурлак. У 8 років здобула перемогу в кількох музичних конкурсах в Івано-Франківську та Києві, в 9 років ⏤ почала вчитися у Ольги Степанівни, почала виступати з оркестром, а вже в 10 презентувала свою першу сольну програму «Норвезька казка» в Коломиї, Івано-Франківську та Львові.

“Норвезька казка” Ярини Бурлак у Львові 20 жовтня 2019 року

Але якщо ви, читаючи ці рядки, уявляєте собі слухняну й надміру “академічну” відмінницю, для якої важлива "музика і тільки музика", то не кваптесь. 

Яринка - жвава, відкрита світу. Вона завзято малює, захоплюється селфі, мобільними розвагами та соцмережами ⏤ як і більшість сучасних дітей. В її плейлисті ⏤ рок, поп, джаз упереміш з оперою та мюзиклами. Ярина виростає в сім'ї, де подорожі і музика ⏤ частина життя, де батьки пізнають світ разом з дітьми. Мати радо виконує для дітей обов’язки стиліста, тато “працює” не лише сімейним водієм, але й дизайнером концертних відео та афіш. Старша сестра Марта творить тексти і сценарії сольних концертів Ярини, а молодший Адріан планує випередити сестер власними музичними досягненнями, адже грає не лише на фортепіано, але й на скрипці. Словом, творчість в родині ⏤ у пошані.

Ярина з сім’єю об'їздила пів Європи, бувала на батьківщині Вівальді та Моцарта, Шопена й Бетховена. І мріє приїхати в ці країни ще. З власним концертом! Колись, незабаром, коли карантинні обмеження нарешті залишаться в минулому.

У Львівській опері за 5 років до сольного концерту тут.

 

 Іонічні острови. Приємне місце для підготовки до чергового виступу.

Творча сім’я в “докарантинних” мандрах

Авторка: Наталка Сандецька