ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган. Відео

Данські науковці просунулися до розгадки. Вони обстежили голосовий апарат і горло трьох мертвих викинутих на берег особин — горбатого кита, смугача малого та сейвала. Усе це вусаті кити. Ці тварини мають спеціальні голосові апарати, яких немає в інших морських мешканців. Вони дають їм змогу видавати досить гучні звуки, щоб триматися купи під час подорожі.

Лабораторні експерименти показали, що ці тварини використовують подушку з жиру та тканин, якої немає в жодного іншого морського жителя.

Дослідники створили комп’ютерні моделі вокалізації сейвалів і зіставили їх із реальними записами, зробленими в дикій природі.

На відміну від людей та інших ссавців, вусаті кити не мають зубів і голосових зв’язок.

Натомість у їхньому голосовому апараті є U-подібна тканина, яка дає можливість вдихати великий обсяг повітря, та велика «подушка» з жиру й м’язів. Кити співають, притискаючи тканини до жирової та м’язової подушки.

«Існує приблизно 18 видів китів, великих вусатих китів. Усі вони видають звуки дуже низької частоти. Деякі з них ми ледве можемо почути», – зазначає професор біології, Коен Елеманс.

Інших морських тварин науковці дослідили краще. Наприклад, дельфінів, яких можна тримати в неволі. Горбаті кити відомі тим, що відтворюють складні звуки, подорожуючи океанами в групах.

Водночас моделювання показало, що судноплавство створює надто великий шум, позбавляючи китів здатності спілкуватися.

«Єдиний спосіб знайти одне одного — це звук. Якщо ми створимо в океанах багато шуму, то в глобальному масштабі це справді зменшить території, на яких тварини зможуть спілкуватися. Їм буде важче знайти одне одного», – розповідає професор біології, Коен Елеманс.

Водночас науковці досі не вивчили роботу голосового апарата китів. Вони кажуть, що ці тварини надто великі, і вивчати їх, тримаючи в неволі, поки що неможливо.