ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як працюють амбулаторії Спаса й Ковалівки

Про медичну реформу зараз, напевно, говорять усі. Як змінилась медицина – можна побачити неозброєним оком. Але, якщо у місті ці зміни більш помітні, то сільська медицина чомусь залишається в тіні.

''Дзеркало'' вирішило розповісти, як працюють сільські амбулаторії, як медична реформа вплинула на роботу лікарів та що, зрештою, змінилося.

Про позитив від впровадження медичної реформи розповідає директор Комунального некомерційного підприємства ''Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Коломийської районної ради'' Богдан Джалапин.

''Медичні працівники первинного рівня відчули себе медичними працівниками відтоді, коли почалася реформа у 2014 році. У 2018 р. за умовою Міністерства охорони та Національної служби здоров’я України відбулося перетворення закладу на комунальне некомерційне підприємство. Отримуючи кошти за звітом до підписаних декларацій, ми стали міцно на ноги. За рахунок цих коштів вдається покращити матеріально-технічну базу. Зараз здійснена повністю комп’ютеризація всіх лікарських амбулаторій, яких є 17. Це дало можливість впливати лікарям на підписання декларацій з пацієнтами. За час реформи в кожному закладі, згідно з табелем оснащення, повинне бути відповідне обладнання, з допомогою якого надається медична допомога. Зараз ми очікуємо коштів, щоб впровадити телемедицину в кожну амбулаторію. Загальна вартість для кожної амбулаторії – 110 тис. грн. Також у нас відбулось покращення матеріально-технічної бази. Одна амбулаторія вже побудована, ще трохи – і вона буде відкрита. Очікуємо будівництва ще трьох – у Корничі, Печеніжині та Коршеві'', – каже лікар.

Щоб переконатися, чи дійсно ці зміни впроваджені на практиці, ми відвідали амбулаторії у Спасі та Ковалівці й дізнались, на якому рівні зараз сільська медицина.

Читайте також: У Коломийській ЦРЛ рік як працює ангіограф. Чим він унікальний і кому вже допомогли

Спас

Приміщення Спаської амбулаторії не завжди було медичним закладом. У 1991 році сільська рада віддала цю будівлю для амбулаторії, якої на той час не було взагалі. У селі тоді діяв тільки ФАП. Будівлю реконструювали й пристосували для медичного закладу.

Уже 11 років у Спасі працює сімейна лікарка Мар’яна Ткачук. З 2014 року вона – завідувачка медичного закладу. Кожного ранку жінка долає майже 30 км, щоб дістатися до місця роботи, бо родом вона з Годів. Протягом дня до неї на прийом приходять близько 20 людей.

''Свого життя без медицини не уявляю. Мені ця професія дуже подобається, незважаючи на те, якою втомленою щодня їду додому. Коли люди йдуть задоволені з прийому, повертаються з подякою чи телефонують, що помітний результат лікування, – отримую велике задоволення'', – каже лікарка.

Окрім пані Мар’яни, в амбулаторії працюють ще 4 медсестри та 1 молодша сестра. За їхніми словами, працювати в умовах нової медичної реформи значно легше та стабільніше. Через велику кількість підписаних декларацій піднялась зарплата не тільки сімейної лікарки, а й персоналу також. Зараз завідувачка Спаської амбулаторії має 2125 підписаних декларацій з пацієнтами. До слова, це не тільки жителі Спаса, також є кілька зареєстрованих пацієнтів з сусідніх Микитинців та близько 150 осіб з місця проживання пані Мар’яни.

Якщо ж говорити про сам медичний заклад, то великих змін амбулаторія зазнала у 2014 році, коли виграли тендер від ПРООН. Це був проект, який зосереджений на енергозбереженні під назвою ''Місцевий розвиток, орієнтований на громаду''. Тоді були зроблені внутрішні ремонтні роботи та вдалося замінити вікна на першому поверсі закладу. У 2017 році Спаська амбулаторія виграла наступний етап цього ж проекту. Замінили покрівлю амбулаторії, утеплили дах, а також уклали нові вікна на другому поверсі.

За словами пані Мар’яни, нині амбулаторія має достатньо обладнання для обстеження пацієнтів. Це гемоглобінометр, фетальний доплер (апарат для визначення серцебиття у плода вагітної жінки), пульсоксиметр та отоларингоскоп. Крім цього, лікарка каже, що недавно отримали швидкі тести для діагностики ВІЛ, СНІД, гепатитів та інфаркту. Також є тести на вагітність. В амбулаторії є й дитячий кабінет – недавно отримали нові вагу та ростомір.

Варто зазначити, що Спаська амбулаторія забезпечена і комп’ютерною технікою. Мар’яна Ткачук каже, що це зараз дуже необхідно, оскільки триває програма ''Доступні ліки'', згідно з якою лікар виписує рецепт онлайн. Вона працює з 2018 року. З квітня 2019 лікарі почали виписувати електронні рецепти. На номер телефона, який людина зазначила у своїй декларації, приходить СМС з кодом підтвердження. Це, власне, і є рецепт, який можна показати в аптеці. До переліку ''Доступні ліки'' входять препарати для лікування серцево-судинних захворювань: гіпертонії, протиаритмічні, основні препарати для лікування бронхіальної астми та препарати для лікування цукрового діабету.

Зміни в сільській амбулаторії помітні, але все ще є й недоліки. Один з найбільших – відсутність санітарного транспорту (автомобіля швидкої допомоги). Село – велике, з гірською місцевістю, тому автомобіль просто необхідний. Пані Мар’яна запевняє, що зараз очікують на машину, сподіваються отримати її у другому півріччі.

Ковалівка

До 1969 року в Ковалівці працювали шахти. Потім їх вирішили закрити. У ті роки у стінах теперішньої амбулаторії містився гуртожиток. Його переобладнали на дільничну лікарню. Саме там починав працювати теперішній завіду­вач Ігор Лазарович.

Його робочий день фактично закінчується о дев’ятій вечора. ''Кажу своїм пацієнтам, що за консультаціями до мене можна звертатися не пізніше дев’ятої. Але ви гадаєте, що мене не піднімають серед ночі?..'' – каже лікар.

Працює пан Ігор в амбулаторії з 1994 року, завідувачем – з 2000-го. Разом з ним працюють ще дві медсестри, санітарна сестра та водій. За словами лікаря, за день вони можуть прийняти в середньому 20 людей, хоча взимку бувало, що й близько 50.

''Найважче працювати у своєму селі, оскільки доводиться лікувати і вчителів, які вчили у школі, й однокласників, і сусідів. Це – велика відповідальність. За час роботи мене тричі обирали депутатом районної ради. Це свідчить про довіру'', – каже Ігор Лазарович.

Нині у пана Ігоря – 1560 пацієнтів, які підписали з ним декларацію. Це не тільки мешканці Ковалівки, а й Мишина, Спаса, Великого Ключева, Стопчатова, Печеніжина, Рунґурів, Малої Кам’янки, Воскресінців, Королівки, навіть 60 пацієнтів з Коломиї.

За одного пацієнта ставка тут вища, аніж в інших населених пунктах, у тому числі в Коломиї – з причини гірського статусу, який має Ковалівка. Завдяки цьому фактору, завдяки великій кількості підписаних угод з сімейним лікарем та ще завдяки тісній співпраці і взаєморозумінню з Коломийським районним центром первинної медицини, Ковалівська амбулаторія відчутно покращала свою роботу.

За словами Ігоря Лазаровича, Ковалівська амбулаторія – одна з найкращих в Коломийському районі. У 2014 році, завдяки Михайлу Вишиванюку та Михайлу Негричу, були проведені ремонтні роботи.

Ще торік Лазарович залучив 110 тисяч гривень коштів з районного бюджету та коштів районних депутатів. За ці гроші закупили чимало потрібної медичної апаратури: новий кардіограф, офтальмоскоп, пульсоксиметр, холестеринометр, гемоглобінометр, сечовий аналізатор. Крім цього, є тести на тропоніми, ВІЛ, СНІД та вагітність. Також за час реформи були закуплені ваги, ростомір. Має амбулаторія і свій автомобіль.

Здійснюється електронний запис пацієнтів на прийом до лікаря. Це дає змогу призначати візит на визначену годину й не вичікувати в чергах.

''Якщо хтось зі старих і немічних не може собі дати раду з мобільним телефоном і нема кому їм допомогти, вони мені просто телефонують на роботу і я призначаю годину прийому'', – пояснює лікар.

Як і попередня, Ковалівська амбулаторія працює за програмою ''Доступні ліки'', яка дає можливість придбати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. У Коломиї працює десять таких аптек трьох мереж: ''Подорожник'', ''Здорова родина'', ''D.S.''. Не всі пацієнти у селі можуть їхати до міста за ліками.

''Що поробиш, – розводить руками Ігор Лазарович, – беру велику сумку й катаюся до міських аптек за ліками для своїх пацієнтів…''.

У Ковалівці є приватна аптека, однак вона не підписала угоди з Національною службою здоров’я й не внесена у програму ''Доступні ліки'', тому не дає знижок.

– Медична реформа принесла значні плюси, – розмірковує пан Лазарович, – але має й деякі мінуси. Плюси – це ріст матеріально-технічної бази медзакладу й значне підвищення зарплат персоналу. А мінус – це велике психо-емоційне й фізичне навантаження на лікаря.

Читайте також: Головний лікар ЦРЛ Петро Лесів: медична діагностика в Коломиї – на рівні столиці

Ярина БАЛАБАНИК, Андрій МАЛАЩУК