ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як оновлять гардероб українських військовослужбовців у 2020 році

Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ постійно займається розробкою нової генерації елементів одягу та окремих видів спорядження зі складу БЄК та БСК (загальновійськового комплекту).

Якщо у 2015-2016 рр. існувала негайна необхідність забезпечення армії майном у величезній кількості через відсутність навіть елементарного польового одягу та взуття, то сьогодні робота має більш плановий та науковий характер.

Нині триває робота з розробки понад 30 нових предметів з покращеними тактико-технічними та фізико-механічними характеристиками.

У 2020 році заплановано оновлення окремих елементів літнього та демісезонного одягу зі складу БЄК, а також засобів захисту зі складу БЄК та БСК.

Тож наступного року у військах зможуть оцінити такі новинки:

– трикотажні, тканні, нетканні матеріали;
– ламіновані тканини, подібні до “хард шел” та “софт шел”;
– нові типи взуття;
– нові бронежилети та шоломи.
– літній польовий костюм;
– кепі;
– панаму;
– футболку та труси;
– білизну демісезонну;
– шкарпетки літні та демісезонні;
– черевики літні та демісезонні;
– костюм вітровологозахисний демісезонний.

Окреме майно вже пройшло випробування, інше – розпочне цей етап найближчим часом. Далі кожен елемент чекають перевірки лабораторій і підготовка технічної документації.

***
Елементи БЄК та БСК, які існують на сьогодні, розроблені ще у 2015-2016 рр. з урахуванням насамперед можливостей вітчизняної легкої промисловості. Однак нині підприємства та технології нашої країни мають позитивну динаміку розвитку. Крім того, з 2019-го в Україні припинили дію застарілі ГОСТи, а з ними пішли у минуле ряд архаїзмів (ватин, розворсоване сукно тощо). До того ж, за останні 2 роки НАТО повністю змінило вимоги до засобів індивідуального захисту, а з цього року починається активний перегляд стандартів щодо елементів одягу та спорядження.