ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як діяти при повені. Поради Держпродспоживслужби

Внаслідок сильних дощів в окремих селах Коломийської міської об’єднаної територіальної громади, на території яких проходять русла річок, можливе підтоплення зони заселення, громадських та індивідуальних криниць, присадибних ділянок, господарських дворів.
В тому числі затопити може і вигрібні ями, дворові туалети, гноєсховища, що може спричинити забруднення води у криницях та інших джерелах водопостачання.
Тому існує ризик спалаху інфекційних захворювань, інформує Коломийське міське управління Держпродспоживслужби, пише Дзеркало медіа.
Для профілактики спалаху гострих кишкових інфекцій Коломийське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує:
1. При підтопленні воду з криниць не вживати взагалі. Використовуйте фасовану воду ( питну, мінеральну) промислового виробництва.
За відсутності фасованої води гарантованої якості ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.
У разі неможливості постачання якісної води для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою.
Для господарських потреб, будь ласка, також користуйтеся тільки добре прокип’яченою водою.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання), Овочі та фрукти ретельно мийте перекип’яченою водою потім обдавайте окропом.
Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом (також руки можна протирати зволоженими дезінфектантами-серветками або спеціальними дезсередниками - спреями для обробки рук ).
2.Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, відкачати та продезінфікувати в них воду.
А саме: після очистки дна і стінок криниці провести дезінфекцію стінок і дна скропивши їх 5% розчином хлорного вапна, а коли криниця наповниться до попереднього рівня влити у воду 10% освітлений розчин хлорного вапна з розрахунку 10л на 1м куб води, або розчин таблеток дезсередника у відповідно до інструкції, залишити на 8-10 годин а потім воду відкачувати поки не зникне запах хлору;
– провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
– трупи загиблих тварин та птиці зібрати і захоронити на худобомогильниках.
У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою.
Не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.
Не гайте часу! Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!