ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Вступили в дію зміни в будівельних нормах щодо покращення умов праці співробітників ТЦ і ТРЦ

1 серпня набули чинності зміни у державних будівельних нормах щодо проектування підприємств торгівлі. Відповідно до них, тепер, при будівництві нових або реконструкції існуючих ТЦ і ТРЦ, мають бути обов’язково передбачені окремі парко-місця та зручні службові приміщення для персоналу, який працює в цих закладах.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзепише Урядовий портал.

“Покращуємо умови праці для співробітників торговельних центрів. З 1 серпня проектувальники мають обов’язково передбачати низку спеціальних приміщень для співробітників, а також окремі парко-місця для тих, хто приїздить на роботу на власному чи службовому авто. Раніше цих вимог не було, тому власники таких центрів робили все на власний розсуд. Тепер ці норми є чіткими і обов’язковими до виконання”, - наголосив він.

Відтак, відповідно до нових змін, для працівників торговельних центрів потрібно передбачати:

  • окремі приміщення побутового обслуговування, санітарно-гігієнічні кімнати, душові, кімнати для особистих речей, прийому їжі, відпочинку й інші об’єкти сервісного обслуговування для працівників;
  • місця паркування та зупинок легкових автомобілів для працівників;
  • місця паркування та зупинок вантажних автомобілів та автобусів, які обслуговують будівлю (за необхідності).

При цьому не менше 10% місць на парковках повинні бути обов’язково облаштовані для людей з інвалідністю.

Читайте також: Вступили в дію нові вимоги до операторів ринку та маркування харчових продуктів

 

Норми поширюються на проектування нових, реконструкцію та розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків), за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.