ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Все, що потрібно знати про вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech

Вже більша половина доз вакцини COVISHIELD (виготовлена в Індії за ліцензією компанії AstraZeneca) використана в Україні. Наступні раунди вакцинації від коронавірусної хвороби будуть проводитись вакциною CoronaVac/Sinovac Biotech.
КНП КМР " Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" надає інформацію про неї, отриману від Комунікаційного центру вакцинації від COVID-19 при Центрі громадського здоров’я:
● Синовак Біотек/Sinovac Biotech - це китайська біофармацевтична компанія, що займається дослідженням, розробкою, виробництвом і продажем вакцин для захисту людини від інфекційних захворювань.
● Sinovac розробляє вакцини проти ентеровірусу, універсального пандемічного грипу, японського енцефаліту і сказу у людей.
● У середині квітня 2020 року Китай затвердив клінічне випробування для вакцини від COVID-19, розробленої Sinovac. Вакцина, яка отримала назву CoronaVac, є інактивованою цільновірусною вакциною проти COVID-19.
● Вакцина CoronaVac перебуває на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.
Вакцина CoronaVac
● 18 країн світу, серед яких Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина, дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу. Туреччина закупила 50 млн доз вакцини. Публічно вакцинувалися нею Президент Туреччини Таїп Ердоган та Вселенський Патріарх Варфоломій.
● Вакцина CoronaVac - це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, “вбитий” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, дифтерії.
● Вакцину Sinovac Biotech вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.
● Температура зберігання вакцини +2 - +8℃, препарат не вимагає особливих умов холодового ланцюга. Термін придатності - 24 місяці.
● За наявними на 25 березня 2021 року дослідженнями, ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами.
● Найбільш поширеним побічним ефектом від ін’єкції препаратом Sinovac був локалізований біль в місці уколу, а також головний біль і втома. Алергічні реакції з’явилися в 0,3% учасників. Анафілактичних реакцій не зафіксовано.
● Протипоказаннями є гіперчутливість до компонентів, серйозні захворювання нервової системи, температура тіла вище 38,5ºC, важкі хронічні захворювання, вагітність та годування грудьми.
В Україні
● Міністерство охорони здоров’я України підписало контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва Sinovac Biotech 2020 року.
● Перша партія з 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня. Використовувати цю вакцину будуть після 10-12 днів лабораторних досліджень.
● Впродовж 2-3 тижнів Україна отримає ще 500 тис. доз.
● Партію з 215 тис. доз будуть використовувати для повної імунізації 107.5 тис. людей з пріоритетних груп вакцинації.
Якщо у вас залишаються запитання – зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем або терапевтом для вичерпної консультації.
Вакцинуймося та будьмо здорові!