ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Івано-Франківська область увійшла у трійку лідерів за легкістю ведення бізнесу

За даними Офісу ефективного регулювання (BRDO), торік Прикарпаття потрапило у трійку лідерів за легкістю ведення бізнесу.
 
Експерти оцінювали гроші та час, що витрачаються на проходження офіційних процедур. Втім, сказати сьогодні, що вести бізнес в країні легко, ми не можемо. Бо це, чесно кажучи, не зовсім так, пише Репортер.
 
Торік BRDO оцінював регіони за шістьма компонентами: створення підприємства, одержання дозволів на будівництво, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, сплата місцевих податків та електрон­ні сервіси. Як виявилось, найлегше на Франківщині саме створити бізнес – за цим критерієм область отримала 76 балів зі 100. А от далі важче.

Насправді, аби створити підприємство, треба не так багато – принести документи у ЦНАП або до нотаріуса. Також можна зареєструватися онлайн на Порталі державних послуг, але для цього треба мати електронно-цифровий підпис. Реєстрація безплатна, тобто без сплати адміністративного збору. Але, наприклад, нотаріус може брати плату за свої послуги.

Та перед реєстрацією треба ще зібрати пакет документів, а тут роботи більше і без фахівця не обійтись. Адже треба розібратися з організаційно-правовою формою підприємства, видом діяльності, системою оподаткування, частками засновників та їхніми внесками до статутних фондів. Навіть назва має бути підібрана відповідно до вимог закону, бо інакше у реєстрації можуть відмовити.

Щодо решти компонентів рейтингу BRDO, то порівняно з іншими областями на Прикарпатті доволі легко оформити земельну ділянку (58 балів), отримати дозвіл на будівництво (57 балів) та приєднатися до електоромереж (69 балів). З податками та електронними сервісами теж ніби більш-менш. Хоча маємо лише 37 та 35 балів відповідно, більшість областей і до того недотягує.

Загалом Івано-Франківська область торік набрала 332 бали із 600 можливих. Однак при цьому ми спромоглися опинитися на другому місці в рейтингу легкості ведення бізнесу. На першому місці Вінницька область – 334 бали, а на третьому Житомирська – 313.

Цьогорічний рейтинг буде опублікований у жовтні, тоді й побачимо, чи вдалося нам втримати позиції.

Після реєстрації, як не крути, бізнес треба розвивати. В цьому напрямку можуть допомогти спеціальні організації. В Івано-Франківську, наприклад, є Центр інформаційної підтримки бізнесу, створений на базі Клубу ділових людей. Там розкажуть, як зробити свій бізнес унікальним та залучити інвесторів.

Нині Центр інформаційної підтримки працює в кількох напрямках. По-перше, вони проводять різноманітні форуми, тренінги, семінари, круглі столи тощо. Як правило, на таких заходах розповідають про успішні кейси, на які підприємці можуть орієнтуватися в майбутньому.

Ще один напрямок діяльності Цент­ру – створення якісного бізнес-середо­вища для професійного нетворкінгу. Грубо кажучи, Центр забезпечує комунікацію між підприємствами. І третє – центр надає інформацію підприємцям про нові грантові програми.

На сьогодні в Центрі працюють над реалізацією проєкту "Франківщина креативна: експортний та інвестиційний потенціал регіону". В рамках цього проєкту надрукують фотокнигу, до якої увійдуть 50 кращих креативних бізнесів Івано-Франківщини.

Цей каталог має допомогти підприємцям популяризувати свою продукцію та залучити інвестиції для розвит­ку бізнесу. Його планують поширити серед українських та іноземних торгово-промислових палат, посольств та міжнародних організацій, фондів, потенційних партнерів, інвесторів тощо. Участь у проєкті для підприємців безкоштовна, витрати покриває грант, наданий Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Business. Заявки приймаються до 5 вересня 2019.