ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Вікіпедії – 19 років: слід Коломиї у вільній енциклопедії

15 січня 2001 року відбувся офіційний запуск «Вікіпедії» - загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії. З цієї нагоди журналісти «ДК» дізнались, скільки на сайті статей зі згадкою про Коломию, які серед них написані найдавніше, а які з’явились нещодавно.

Станом на початок 2016 року ресурс містив понад 38 мільйонів статей. Коломия згадується в 3482-ох із них.

Першою статтею, в якій згадується писанкове місто, вважається «Есперанто». Тут посилання на наше місто можна знайти в списку літератури, адже деякі цитати автор використав із «Повного підручника до науки міжнародньої мови есперанто» Ореста Кузьми, виданого в Коломиї. Окрім того, в примітках згадуються праці Мирослави Кочержук і Зиновія Книша, опубліковані на ресурсі «Коломия ВЕБ портал».

Наступною з’явилася стаття про події, що трапилися 1927 року. Тут Коломия знову згадується в примітках: використано працю коломиянина Миколи Савчука, опубліковану на сторінках видання «Дзеркало медіа».

В матеріалі про Український вільний університет (УВУ) згадка про Коломию теж виключно в списку літератури. В подіях 1921 її згадують як місто, що потерпіло від татарського набігу, а в подіях 19 серпня – серед свят України – День міста Коломия.

Щодо найновіших матеріалів – категорії мистців, громадських діячів і педагогів Коломиї.

Дехто каже, що Вікіпедія – недосконале джерело інформації, оскільки редагувати матеріали може будь-хто. Однак, це – мабуть, найпрогресивніший спосіб обміну знаннями, котрий поки що не має аналогів.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА