ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ветеранів УПА та ОУН визнали учасниками бойових дій. Закон набув чинності

Верховна Рада розширила перелік борців за незалежність України у XX столітті, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Закон вступить в дію через три місяці.

В Україні 26 березня набув чинності закон, який надає статус учасника бойових дій ветеранам Української повстанської армії (УПА), Організації українських націоналістів (ОУН) та інших армій, які боролися за незалежність України у XX столітті. Відповідна відмітка з'явилася на сторінці закону на сайті Верховної Ради, пише Гордон. Учасниками бойових дій визнаються воїни Української повстанської армії, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941—1944 роках, за умови якщо вони не чинили злочинів проти миру і людства та були реабілітовані. Тепер до цього переліку додали людей, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі:
  • УПА,
  • Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця "Поліська Січ",
  • Української народної революційної армії (УНРА),
  • Організації народної оборони "Карпатська Січ",
  • Української військової організації (УВО),
  • збройних підрозділів Організації українських націоналістів, і, відповідно до закону "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті", визнані борцями за незалежність України у XX столітті.
За даними Всеукраїнського братства, ОУН-УПА станом на травень 2018 року чисельність учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті із числа збройних підрозділів ОУН і УПА становила 1201 особу.