ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Вакцина від коронавірусу: хто у світі успішно протестував препарат

Яка б країна першою не винайшла успішну вакцину, доступним препарат буде не раніше осені 2020 року.

У Китаї, США та Канаді з різницею у кілька днів стартують випробовування вакцини від коронавірусу. Звісно, ніхто не знає, якими будуть результати. І поки лікарі та вчені аналізують отримані результати, ми розповідаємо, як світ так швидко прийшов до першої вакцини, і що було зроблено на цьому шляху, пише Zik.

Хто і де тестує вакцину

Два місяці на винайдення та розробку вакцини – це надзвичайно мало навіть для найкращих медиків та вчених-вірусологів. Проте станом на середину березня десятки дослідницьких груп по всьому світу не лише змагаються у створенні вакцини проти COVID-19 а, здається, мають кілька успішних результатів.

Всього у базі даних клінічних випробувань Всесвітньої організації охорони здоров’я є 508 досліджень, пов’язаних з коронавірусом. Сюди відносяться і пошук вакцин та ліків, і розробка методів боротьби з психологічними ефектами хвороби та самоізоляції. 

Станом на середину березня Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала випробування вакцини від коронавірусу. За словами голови ВООЗ Тедроса Аданома Гебреісуса, випробування вакцини почалося через два місяці після передачі генетичної послідовності коронавірусу. Разом з тим у ВООЗ зазначають, що випробування не обов’язково мають дати позитивний результат так швидко та чіткі докази того, як варто лікувати хворих на COVID-19 . Загалом ВООЗ організувала дослідження у багатьох країнах, щоб можна було порівняти один з одним неперевірені та непідтверджені поки методи лікування. 

Німеччина. Біотехнологічна компанія CureVac може отримати від Європейського Союзу фінансову підтримку на суму 80 мільйонів євро. Фахівці компанії хочуть підготувати експериментальну вакцину до червня-липня, а після цього отримати дозвіл на клінічні випробування на людях. За словами голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, вакцина від коронавірусу має бути доступною цьогоріч восени.

Італія.  Італійська влада готується до випробувань вакцини від коронавірусу на тваринах вже цього тижня. Якщо все піде добре, вакцину тестуватимуть на людях вже восени.

Китай.  В епіцентрі поширення коронавірусу – Уханю – працювати над винайденням вакцини почали ще у січні 2020 року. Зараз Китай має 8 розроблених вакцин від COVID-2019, які тестуються на трансгенних мишах та макаках. Зокрема, вчені досліджують, побічні дії, які може викликати препарат, що лежить в основі вакцини. Якщо результати задовольнять вчених, то препарат тестуватимуть протягом восьми місяців.

Ізраїль. У Національному дослідному інституті міста Галілеї розробили вакцину від коронавірусу, яка вже успішно пройшла усі етапи випробувань. Антитіла можуть викликати не лише імунну реакцію людського організму, а й здатні стимулювати місцеве вироблення антитіл у місці зараження.

За словами доктора мікробіології Наді Груздєвої, протягом останніх чотирьох років вчені розробляли вакцину від коронавірусу, на який схильні хворіти кури. Як показали експерименти, ізраїльське щеплення дозволяє організму знищити вірус на початковому етапі, відразу локально, у місці його проникнення.

США. 16 березня у дослідницькому центрі США Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, що у місті Сіетл, розпочалися клінічні випробування вакцини проти коронавірусу. У тестуванні експериментальної вакцини візьмуть участь 45 добровольців віком від 18 до 55 років. Їм введуть різні дози вакцини, названої mRNA-1273, яку розробила біотехнологічна компанія Moderna зі штату Массачусетс та Національний інститут охорони здоров'я США.

Перший доброволець вже отримав вакцину кілька днів тому. Всім іншим введуть ін’єкцію протягом шести наступних тижнів. Дослідники повідомляють, що першим етапом досліджень є оцінка безпеки різних доз вакцини та їхньої ефективності у виклику відповіді імунної системи людини.

Окрім цього, відомо про вірогідний старт у квітні клінічних випробувань вакцини від американської компанії Inovio Pharmaceuticals, що в Університеті Пенсільванії. Варто знати, що вакцина буде доступна для широкого загалу не раніше, ніж через 12-18 місяців.

Канада. Фармацевтична компанія Medicago повідомила про виробництво вірусоподібних часток (VLP) коронавірусу. Це є першим кроком до розробки вакцини. Наразі відомо, що компанія вивела VLP за 20 днів після виділення гену SARS-CoV-2 (це штам вірусу, який викликає коронавірусну інфекцію). Якщо клінічні випробування будуть успішними, вакцину компанії Medicago можуть запустити у продаж влітку – у липні-серпні цього року.

Цікава довідка – компанія Medicago є відомою і успішною у світі – у 2009 році вона випустила вакцину проти вірусу грипу H1N1 всього за дев’ятнадцять днів, а у 2012 році виготовила 10 млн доз вакцини проти грипу всього за місяць. А пізніше – у 2015 році – фахівці з Medicago вивели антитіла до лихоманки Ебола.

Що радять до винайдення вакцини

Вчені всього світу поки не знають, що конкретно радити людям у боротьбі  з коронавірусом, окрім елементарних правил, які, за іронією долі, і можуть бути дієвими. Тому весь час, доки не знайдуть вакцину, профілактика є найкращою зброєю. Тож усім, незалежно від країни проживання та віку, лікарі та ВООЗ радять кілька десятків разів на день ретельно мити руки, не торкатися руками обличчя, по вулицях ходити у разі гострої необхідності і лише у медичних масках та не відвідувати місця, де може бути багато людей. І звісно, при виявленні симптомів ГРВі або таких, що схожі на коронавірусні, потрібно негайно викликати лікаря і не займатися самолікуванням, не приймати антибіотики і жарознижувальні препарати.

Над власною вакциною продовжують працювати Казанський федеральний університет у Росії та Кембриджський університет у Великій Британії. А у лікарнях Італії, Іспанії та Франції уже почали перевіряти ефективність антивірусного препарату Ремдесівір у боротьбі з коронавірусом. Незважаючи на те, що препарат випробовували на тваринах, але не на людях, відомо, що його вже випробували на пацієнтах китайської провінції Хубей. Кажуть, що успішно.

Фото ілюстративне