ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Українські учні витрачають на домашні завдання найбільше часу

Українські школярі витрачають найбільше часу на виконання домашніх завдань у порівнянні зі своїми однолітками з Грузії, Молдови, Болгарії, Естонії, Польщі та Словаччини.

Про це свідчать дані Національного звіту PISA-2022, оприлюдненого Українським центром оцінювання якості освіти, пише Освіта.юа.

Наприклад, лише 32% п’ятнадцятирічних українських підлітків витрачають на виконання домашнього завдання з математики менше ніж 30 хвилин на день, ще 33% відводять на це не більше однієї години на день.

Водночас 23% учнів витрачають на домашнє завдання від 1 до 2 годин на день, а 13 % – понад 2 години. 

Також в Україні спостерігається статистично значуща різниця в балах учнів з математики залежно від того, скільки часу зазвичай витрачали на виконання домашнього завдання.

Результати дослідження свідчать, що учні, які витрачають на домашнє завдання до 30 хвилин на день, і ті, в кого це займає багато часу (більш як дві години на день), мають гірші результати з математики.

Автори звіту застерігають, що не можна трактувати ці дані однозначно, адже на час виконання завдань може впливати не лише обсяг, а й нехтування ними.

Окрім того, на тривалість виконання завдань впливає успішність учня – слабші витрачають більше часу.

Якщо порівнювати результати українських підлітків з іншими референтними країнами, то найбільшу кількість часу, окрім України, витрачають ще учні в Грузії.

Натомість у Словаччині 67% школярів витрачають на підготовку домашніх завдань не більш як пів години на день, у Польщі й Естонії таких учнів – 54 й 52% відповідно.