ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У яких випадках за медичні послуги потрібно платити: роз'яснення НСЗУ

Усі медичні послуги, які входять у Програму медичних гарантій, є безоплатними для пацієнта, адже вже оплачені коштом платників податків. Повний перелік послуг опублікований за цим посиланням. Пацієнту треба лише дотримуватися певних правил, щоб отримувати ці послуги безоплатно: підписати декларацію зі своїм лікарем, проходити обстеження за направленням, отримувати “Доступні ліки” за е-рецептом тощо. Водночас невідкладна медична допомога є безоплатною завжди.
НСЗУ розповідає, у яких випадках послуги є платними:
1. Пацієнт вирішив пройти обстеження, здати аналізи чи отримати консультацію у вузького фахівця без направлення лікаря — за власним бажанням.
2. Якщо приватна лікарня не надає ті медичні послуги, яких потребує пацієнт, за договором з НСЗУ.
3. Покращений сервіс, такий як окрема палата чи покращене харчування.
4. Послуга є в переліку платних, затвердженому Кабінетом міністрів (https://bit.ly/2DQoHMY): косметологія, масаж, медогляд для отримання візи, зубне протезування тощо.
5. Профілактичний огляд дорослих пацієнтів.
Оплата цих послуг має відбуватися офіційно у касі медичного закладу, а пацієнт повинен отримати чек.
Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, вам безпідставно відмовили в наданні послуги чи вимагали гроші за безоплатні послуги, ви можете подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ, тут пояснюється, як це зробити: https://bit.ly/3Dxgmar.
Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.