ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У соцмережі просять поширити пост чи поставити + в коментарях, щоб обійти алгоритми Facebook. Чому це неможливо?

Заклики поширили речник Національної поліції Артем Шевченко та шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський.

За останні кілька днів тисячі користувачів Facebook в Україні поширили повідомлення з закликом до друзів поставити «+» в коментарях і коментувати повідомлення, яке нібито має збільшити охоплення сторінки. Його поширили речник Національної поліції Артем Шевченко та шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський. На це звернув увагу головний редактор проєкту «Ісландія» Сергій Грішин, пише Mediasapiens/

«Друзі відгукніться! Розішліть це повідомлення десяти друзям. І повідомте їх, що дорослі дядьки, керівник департаменту МВС і шеф-редактор телеканалу, займаються фігнею», — написав він.

Mediasapiens поспілкувався з SMM-спеціалістами і фахівцями з кібербезпеки, щоб дізнатись навіщо поширюють ці повідомлення і яку небезпеку вони становлять.

Експертка з SMM Лора Манек стверджує, що поширюючи такі повідомлення користувачі Facebook хочуть ніби обманути алгоритми соціальної мережі і збільшити кількість залучення на своїй сторінці в Facebook.

«Алгоритми Facebook такі, що ваш пост бачить максимум 5% вашої аудиторії - друзів і підписників. Це переважно ті, хто взаємодіє з вашою сторінкою через лайки, репости, коменти. Те, що написано в тексті саме цього посту, який усі масово копіюють називається «залучення». Однак від цього особливо ваше охоплення не зросте — пост побачать ті, хто і раніше вас читав», — відмічає вона.

Засновниця ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз вважає, що поширення таких повідомлень — один з один з ефективних способів зібрати базу довірливих людей, яким можна нав’язувати конспірологію, магічні пігулки тощо.

«У Facebook важко робити парсинг (збір даних та дописів користувачів). Але якщо є одне повідомлення, яке опубліковано на тисячах сторінок, то це значно спрощує процес. І не тільки спрощує, а й дозволяє сформувати базу людей, які з радістю вірять в магічні пігулки», — стверджує Мороз.

Але експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Білоусов сумнівається, що таким чином збирають базу користувачів.

«Є простіші способи зібрати базу довірливих користувачів. Наприклад, в тематичних групах - за місцем проживання, політичних поглядах, інтересах. Для цього не потрібно прописувати такі складні скрипти. Поширення таких закликів поставити «+ чи прокоментувати свідчить, що люди просто не розуміють або не хочуть розуміти, як працюють технології. Для мене це як постукати по дереву або  плюнути 3 рази — і сподіватись, ніби це допоможе», — стверджує він.

Експерт у сфері маркетингу та комунікацій Оксана Тукалевська порівнює такі повідомлення з віртуальною «шапочкою з фольги», що дозволяє виявити довірливих користувачів. Втім, це ніяк їм не допоможе обійти алгоритми соціальної мережі.

«Якщо ви хочете, щоб вас читали, бачили і коментували, створюйте цікавий, захоплюючий контент, спілкуйтеся, запитуйте і залучайте», — резюмує Лора Манек.

Нагадаємо, 54% українських користувачів Facebook публікують фейки та маніпуляції. Такими є результати дослідження рівня інформаційної гігієни українців у Facebook, яке у серпні 2020 року провела ініціатива «Як не стати овочем». 

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.