ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У січні зросте ціна на газ

"Івано-Франківськгаз Збут" повідомляє: ціна природного газу для побутових споживачів у перший місяць нового року складатиме 9,887518 грн/м³ з урахуванням ПДВ, що в переводі на енергоодиниці складатиме 0,9394978 грн/кВт*год.

"Фахівці підприємства вкотре зазначають, що з відкриттям 1 серпня 2020 р. ринку газу для населення і фактичного скасування державного регулювання ціни на газ, на вартість енергоресурсу, окрім внутрішніх факторів, безпосередньо впливають котирування на найбільших європейських енергетичних біржах (NCG, TTF).
Після нетривалої стабільності в цінах, в останні тижні газ на європейському континенті знову почав різко дорожчати. За останній місяць його вартість зросла більш як на чверть. Так, на європейському хабі TTF з 25 листопада по 24 грудня ціна зросла на 25,7%, а на хабі NCG на 26,8%.
За рахунок раніше укладених контрактів з європейськими постачальниками ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" збільшив вартість газу лише на 12% у порівнянні до ціни листопада-грудня.
На жаль, можливості придбання українського газу за ринковими цінами штучно обмежені. На сьогоднішній день продаж ресурсу, який видобувається державними компаніями, відбувається непрозоро. Тому компанія змушена орієнтуватися не на вітчизняний ресурс, а закуповувати газ лише у надійних європейських постачальників, щоб гарантувати постачання всім своїм клієнтам і не залишити їх без тепла в зимовий період.
Нагадаємо, що експерти з Секретаріату Енергетичного Співтовариства в ЄС неодноразово наголошували на обов’язковості прозорого продажу видобутого в Україні газу через енергетичні біржі, що дозволить визначати справедливу ринкову ціну на газ", - йдеться у повідомленні "Івано-Франківськгаз Збуту".
Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.