ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Національному музеї в Коломиї відкрито виставку "Три Берегині ліжникарства”. ФОТО

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття відкрито виставку "Три Берегині ліжникарства”, на якій представлені відомі на весь світ яворівські ліжники.
Село Яворів Косівського району віддавна знане творчістю тамтешніх майстрів у різних видах традиційних гуцульських ремесел і досі зберігає славу як всеукраїнський центр ліжникарства. Тут працює невтомна представниця легендарного роду Шкрябляків, 90-літня Василина Калинич – заслужена майстриня народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, повідомляють на сторінці Національного музею.
Міжнародні пленери, майстер-класи з ліжникарства для всіх охочих відбуваються у творчій майстерні Ганни Копильчук – заслуженої майстрині народної творчості України, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреата обласної премії імені Я. Лукавецького. Продовжує працювати в майстерні і 79-річна Анастасія Хім’як, заслужений майстер народної творчості України, з творчої династії Корпанюків.
Творчість цих майстринь втілює яскраве різнобарв’я гуцульського ліжника, відображає спадковість традиції, а також поєднує давні взори з новими творчими розробками. Так, у яворівському ліжнику традиційні орнаменти ,,в паси”, ,,очкатий”, ,,кривий” сусідять з новішими ,,вуставковим”, ,,сливовим”, ,,кавалєрське око”.
Завжди є нагода зануритися в барвистий світ ліжникарства, навідавшись до гостинно відчинених творчих осередків яворівських майстринь. А можна натомість уже сьогодні завітати до виставкових залів нашого музею і отримати шквал передсвяткових емоцій, доторкнутись до віковічної традиції Карпатського краю, втіленої в художньо обробленому овечому руні.
 Виставка триватиме до 9 травня 2021 року.