ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Національному музеї в Коломиї відкрили виставку "З буковинських кросен". ФОТО

У Національному музеї відбулось відкриття виставки "З буковинських кросен", на якій представлено одягову тканину та доповнення з колекції Миколи Шкрібляка – етнографа, майстра народного мистецтва, дизайнера сценічних костюмів, педагога, заслуженого діяча мистецтв України, директора Буковинського центру культури і мистецтва.
У виставкових залах представлено майже 300 творів, зокрема, одяг буковинців кінця ХIX - впродовж ХХ століть з усіх етнографічних регіонів краю – Буковинської Гуцульщини, Буковинського Підгір'я, Буковинського Попруття, Буковинської Наддністрянщини.
Найдавніший виріб в колекції майстра – це перемітка, якій 150 років. Перемітки чи, як їх ще називають на Буковині, "рушники", мають особливу цінність. За їхніми орнаментами можна простежити, за словами Миколи Шкрібляка, цілий Всесвіт (світопорядок) та присвятити цій темі чималу кількість лекцій.
Цікавий факт: в одному регіоні Буковини на жіночому одязі - опинках можна побачити кольорові смуги як ознаку поваги до держави, в якій власниця опинки проживала (Україна, Австрія, Румунія).
З відкриттям виставки Миколу Шкрібляка вітали: Ярослава Ткачук - генеральний директор Музею, Мар'яна Кодіна - начальник управління культури, Одарка Кучерява - голова ГО "Вишиваний дивотвір", Оксана Петращук-Гинга – викладачка художнього ткацтва Вижницького коледжу прикладного мистецтва.
Дякуємо за створення святкової атмосфери ансамблю народних інструментів "Трембіта", під керівництвом Михайла Могильняка.