ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Музеї писанки презентували колекцію писанок, створену переселенцями з Маріуполя. ФОТО

У Музеї писанкового розпису презентували колекцію писанок, створену переселенцями з Маріуполя, які тепер тимчасово мешкають у Львові, Чернівцях, Рівному, Івано-Франківську, Вінниці, Тернополі, Кропивницькому, Черкасах, Ужгороді, Запоріжжі, Дніпрі, Києві та Кривому Розі.
Кожна писанка – це ніби маленький світ кожного, де поєднались спогади про Маріуполь та традиції регіонів, у яких вони зараз перебувають, їхні власні фантазії. Загалом було представлено 32 твори: писанки, мальованки та декоративні писанки-сувеніри, створені в різних сучасних техніках.
Писання писанок напередодні Великодня згуртовує українців не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу, а в цей важкий час війни додає надії та віри в Перемогу. Особливою і важливою ця великодня традиція є для маріупольців – людей, які пережили тяжкі випробування та мріють після деокупації повернутись у рідне місто.
Колекцію писанок представила маріупольська тележурналістка, кураторка багатьох культурних проєктів Алевтина Швецова та керівничка Центру допомоги переселенцям в Івано-Франківську «Я Маріуполь» Ольга Крохмальова.
Щирі слова підтримки маріупольцям висловили генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, голова МРТ «Просвіта» Василь Глаголюк, писанкарки Світлана Стадник та Оксана Григорчак, які поділились спогадами про відвідини Маріуполя під час просвітницької програми, організованої ГО «Зелений центр Метінвест» спільно з Музеєм писанкового розпису, під час якої навчали писати писанки 240 маріупольців.
Музичним обрамленням заходу став чудовий виступ ансамблю «Бандурний передзвін» Коломийської дитячої музичної школи №1 ім. Анатолія Кос-Анатольського (керівник Оксана Рудик).
Світлини Ігоря Олійника та Роксолани Сметанюк