ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Музеї писанки напередодні Різдвяних свят відкрили виставку "Час янголів". ФОТО

Напередодні Різдвяних свят у Музеї писанкового розпису відкрито виставку з колекцій Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського та Музею сакрального мистецтва імені Владики Миколи Сімкайла.

Ікони на дереві й полотні, скульптури ангелів, різьблені свічники-трійці церковно-літургійного й обрядово-побутового призначення, а також ручні хрести, виконані, здебільшого, невідомими майстрами з Коломийського, Косівського та Верховинського районів Івано-Франківської області, а також із селища Золотого Потоку, що на Тернопільщині, відомого своїми монастирськими мистецькими майстернями. 



Більшість творів, репрезентують ХІХ ст., і лише поодинокі з них датовані ХХ й кінцем ХVІІІ ст. Європейський мистецький вплив у них переплетений із народним світосприйняттям релігії, традицій та краси навколишнього світу. 



Поряд із творами Національного музею на виставці представлено невелику частку експонатів із Музею сакрального мистецтва, що діє при Катедральному соборі Преображення Господнього УГКЦ у Коломиї. Завдяки своїй невтомній праці, наполегливості, патріотизму та вродженому відчуттю естетики владика Коломийсько-Чернівецької епархії УГКЦ Микола Сімкайло (21.11.1952 р. – 21.05. 2013 р.) сформував унікальну як в мистецькому, так і в історичному аспектах колекцію творів українського сакрального мистецтва, врятувавши їх від нещадного нищення тодішнім тоталітарним режимом. 

Доповнюють виставку репродукції різдвяних листівок відомого митця-універсаліста Святослава Гординського, різдвяні павуки, дідухи й ангели з соломи, виконані сучасними місцевими умільцями.

Особливістю згаданої виставки є те, що майже кожен із представлених творів, відображає янгола – символ чистоти й віри, Божої допомоги й захисту, завдяки чому експозиція наповнена атмосферою урочистості Різдвяних свят. 

Оксана ЯСІНСЬКА