ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Матеївцях з професійним святом вітали фермерів

Щороку третьої неділі листопада українці відзначають Дня працівника сільського господарства. Особливо це свято шанують у Матеївецькій об’єднаній територіальній громаді, адже левова частка наповнення місцевого бюджету надходить саме з податків аграріїв. Цього року в селі – подвійне свято: свій ювілей святкує місцеве фермерське господарство «Прометей». Про досягнення, труднощі в роботі та побажання колегам працівники аграрної сфери розповіли журналістам «ДК».

В Україні День працівника сільського господарства святкують із 1993 року. Це – час завершення робіт на полі, підведення підсумків і підготовка стратегії на наступний рік. Голова громади Петро Книшук зазначає, що аграрії мусять постійно впроваджувати новітні технології, шукати краще насіння, техніку та засоби захисту рослин. І має рацію, адже найбільше податків до місцевого бюджету надходить саме з сільськогосподарського сектору.

«Сьогодні хочу щиро привітати всіх українців, адже кожен із нас має город, дачу чи працює на полях. Зичу, щоб у домівках всіх аграріїв завжди був мир, спокій, достаток, благополуччя», - Петро Книшук.

Фермерське господарство «Прометей» обробляє близько 5000 гектарів землі в Заболотівській і Матеївецькій об’єднаних територіальних громадах, Гвіздецькій селищній раді та п’яти сільських радах. 95 %  землі – паї, тож підприємство тісно співпрацює зі старостами, сільськими та селищними головами й усім активом. Спільними зусиллями втілюють багато корисних для громади справ: від інфраструктури та благоустрою до спорту та художньої самодіяльності. в особистих проханнях теж не відмовляють.

«Прометей» називають безпосередньо бюджетоутворюючим господарством, адже 3,5 мільйони гривень, а це – 20 % від усіх податків, надійшло саме від них. Проте, очільниця «Прометею» Орися Книшук відзначає, що цьогоріч сільське господарство «пережило» кризу:

«Ні погода, ні уряд не сприяли розвитку сільського господарства, відбувся значний обвал цін на продукцію, - каже пані Орися. – Окрім того, ми з пересторогою думаємо про відкриття ринку землі, але сподіваємося, що українці зрозуміють, що набагато зручніше та вигідніше здавати землю в оренду, ніж її продавати. Аграрний бізнес зможе підняти Україну».

«Хочемо подякувати всім нашим працівникам, аграріям, партнерам, які підтримували та допомагали, які розуміли, що ми робимо одну велику спільну справу - будуємо Україну. Щастя всім, здоров’я, радості, всіх благ і гараздів», - Орися Книшук.

Віталій Тимофіїв – інженер, що працює в аграрному секторі з 1993 року. За сумлінну працю він отримав грамоту. Чоловік каже, що його робота – завжди різноманітна:

«В сільському господарстві - настільки різні напрямки, що доводиться знати набагато більше, ніж одну професію: електрику, комп’ютеризацію, сільськогосподарську техніку, автомобілі, обладнання на фермах і складах тощо. Як і в будь-якій іншій сфері, бувають труднощі. Але аграрії - універсали та уміють підставити один одному плече».

«Бажаю всім колегам здоров’я, миру, витримки та трудових успіхів», - Віталій Тимофіїв.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА