ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Косові стартує проєкт "Інтерактивний музей", присвячений місцевій кераміці

У Карпатському регіоні з’явиться новий об’єкт для культурного дозвілля дітей та дорослих. Інтерактивна експозиція з сучасним обладнанням та ігровими модулями знайомитиме відвідувачів з історією косівської мальованої кераміки. Незвичайну атракцію створять у одному з залів Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини – філії Національного музею НМГП імені Й.Кобринського.

Реалізація задуму стала можливою завдяки підтримці Косівської міської ради, яка у партнерстві з музеєм подала відповідний проєкт на щорічний конкурс ініціатив карпатських громад Асоціації органів місцевого самоврядування єврорегіон «Карпати – Україна», повідомляє пресслужба ОДА.

Конкурсна програма фінансується з обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Проєкт косівчан став одним із 39 - ти переможців (загалом на конкурс було подано 176 заявок) та отримає фінансування за кошти обласного бюджету.

Чим же зацікавить туристів новітня експозиція?

Замість пасивного слухання екскурсовода та споглядання експонатів за склом організатори пропонуватимуть відвідувачам стати учасниками квесту. Гості музею зможуть активно взаємодіяти з елементами експозиції: досліджувати, торкатися руками, переглядати відео, зазирати у шухляди та скриньки, виконувати різні ігрові завдання. Крім цього, зал буде облаштований дизайнерськими вітринами для унікальних керамічних артефактів з музейної збірки. Оригінальні вироби Олекси Бахматюка, Павлини Цвілик та інших корифеїв косівської кераміки експонуватимуться поряд з історичними світлинами, інфографікою та цікавими текстами.

Ще однією інновацією експозиції стане її доступність для незрячих відвідувачів. Уперше в Україні постійно діюча виставка кераміки буде частково адаптована для осіб з тяжкими порушеннями зору.

Головна ідея проєкту – створення у музеї сучасного інтерактивного простору для ефективної популяризації косівської кераміки як важливої історико-культурної спадщини Гуцульщини. Організатори переконані, що ініціатива стане додатковим поштовхом для розвитку цього унікального ремесла. Зараз у районі працює близько 80 керамістів, тож закономірним стало внесення традиції косівської мальованої кераміки до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2019 році. Також передбачається, що напрацювання проєкту сприятимуть збільшенню потоку туристів до м. Косова та району.

До теми: Національний музей розпочинає втілення проєкту "Музейна бібліотека – відкритий простір".

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.