ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломийській єпархії ПЦУ відбулась конференція "Священиче служіння: сучасний стан, проблеми та перспективи". ФОТО

У четвер, 7 листопада, з благословення та стараннями Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, в Коломийському міському палаці культури «Народний дім», відбулась науково-богословська конференція «Священиче служіння: сучасний стан, проблеми та перспективи».

Науковий захід розпочався зі спільної молитви ”Царю Небесний”, після чого Владика Юліан благословив початок роботи конференції, ознайомив присутніх із метою та регламентом її проведення, зазначивши: «Ми зібралися тут, щоб окреслити шлях подальших дій, тому що існує реальна загроза нашій вірі й духовності, яку несе сучасний світ», повідомляє пресслужба єпархії. 

Виступ Архієрея супроводжувався презентацією. Спочатку Його Преосвященство запропонував присутнім переглянути динамічну діаграму, яка демонструвала, як кількісно збільшувалась кількість адептів основних світових релігій за період часу від 1945 по 2019 роки. Після перегляду стало очевидним те, що в останні роки домінуючого релігією світу стає іслам. 

Внаслідок агресивності ісламу велика кількість християн у світі щодня страждає і гине за віру. 

Також Правлячий Архієрей продемонстрував світлини, які найяскравіше продемонстрували жах секуляризації в сучасному світі. На світлинах були зображені екстер’єри давніх готичних костелів європейських країн, але всередині вони були: нічними клубами, пивними барами, бутіками, скейт-парками та готелями. 

Завершуючи своє вступне слово, Архіпастир звернув увагу ще на одну негативну тенденцію, яка на даний час має місце в Україні: люди залишають рідну землю заради кращого фінансового майбутнього за кордоном, дуже часто втрачаючи найцінніше – свої родини та сім’ї. 

Далі першим до слова було запрошено керівника Єпархіального літургіко-богословського відділу, доктора богослів’я, викладача, автора багатьох наукових праць, настоятеля Храму Різдва Пресвятої Богородиці села Нижній Вербіж, Печеніжинського благочиння митр. прот. Василя Вепрука, який виголосив доповідь: «Пастирство: історико-догматичний аспект». 

Після нього з доповіддю на тему: «Суспільне служіння православного священика: виклики сьогодення» виступив заступник керівника Єпархіального літургіко-богословського відділу, кандидат богословських наук, викладач, автор багатьох наукових праць, настоятель Храму Архістратига Михаїла села Лука та Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Монастирок, Городенківського благочиння митр. прот. Микола Симчич. 

Як завжди цікавим, живим, заклиаючим до дискусії і роздумів, був виступ працівника Єпархіального літургіко-богословського відділу, автора багатьох книг духовної тематики, настоятеля Храму Різдва Пресвятої Богородиці села Криворівня, Верховинського благочиння митр. прот. Івана Рибарука, який виголосив доповідь на тему: «Священство мирян». У ній отець Іван підкреслив важливість об'єднання священнослужителів із парафіянами навколо спільної Чаші Христової, що дає змогу відродити в собі справжнє царське священство, до якого ми всі покликані.

Особливим гостем конференції, який спеціально приїхав із Києва, став відомий видавець, фахівець в питаннях релігії та історії Церкви, ініціатор видавничого проекту «Єдина Церква» - Аврамчук Євген Олексійович. Він виступив з темою: «Новозавітне священство в сучасних церковних рухах. Його доповідь супроводжувалася презентацією.

Цікавим став виступ спеціального гостя, фахівця у сфері психології, кандидата психологічних наук (PhD), члена Української спілки психотерапевтів, члена Національної психологічної асоціації, члена Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації, психолога, консультанта, методиста з психологічної служби в Управлінні освіти Коломийської міської ради пані Ірини Юріївни Пушкарук, яка виголосила доповідь: «Феномен віри через призму психології». 

Ще одним особливим гостем і доповідачем на конференції став магістр богослів’я, випускник Львівської православної богословської академії, який у період з 2017 по 2019 роки навчався у Свято-Софіївській Православній духовній семінарії УПЦ США іподиякон Іван Венгрин, який виступив із доповіддю на тему: «Пастирство у Західному світі: реалії та виклики».

Крім того іподиякон Іван Венгрин активно долучився до організаційних моментів у підготовці конференції. Деякі з його ідей лягли в основу головної концепції даного заходу.

Змістовними були виступи ще двох доповідачів, які завершували конференцію: керівника Єпархіального відділу у справах сім’ї, молоді та катехизації, магістра богослів’я та філософії, настоятеля Храму Вознесіння Господнього села Устеріки, Верховинського благочиння прот. Петра Данильчика, який розкрив тему: «Актуальні аспекти душпастирства» та заступника керівника цього відділу, кандидата богословських наук, активного учасника багатьох Єпархіальних заходів, священика Храму Різдва Пресвятої Богородиці села Торговиця, Городенківського благочиння прот. Ігоря Івасютина, тема доповіді якого носила назву: «Інститут священства: погляд у майбутнє». Їхні виступи викликали активну дискусію у залі, адже стосувалися питань майбутнього священичого служіння.

Після кожного з виступів бажаючі мали змогу звернутися з запитанням до доповідача. Часто після запитань виникала цікава і плідна дискусія, яка не залишала нікого байдужим.

В кінці слово мав Преосвященний Владика Юліан. Він подякував доповідачам за цікаві, змістовні та глибоконаукові доповіді. Також Керуючий Коломийською Єпархією висловив слова вдячності всім священикам та вірним за їх активну участь в конференції. Владика зазначив, що матеріали науково-богословського заходу будуть надруковані в Єпархіальній газеті «Коломийський вісник» та будуть розміщені на богословському сайті Єпархії, щоб охопити більшу аудиторію бажаючих почерпнути цікаве й корисне для своєї душі зі скарбниці богословських ідей та роздумів. 

Також Архіпастир закликав священнослужителів до постійного поновлення в собі ревного та палкого бажання священнослужіння та побажав, щоб Божественна благодать Святого Духа дарувала сил й наснаги для служіння українському народові, прилучаючи його до Божественного Тіла Христового – Святої Православної Церкви.

На завершення доповідачі та всі присутні із рук Владики отримали Сертифікати учасників. 

Варто зазначити, що на конференції були присутні не тільки священнослужителі і вірні з благочинь Коломийської Єпархії, але й гості з сусідніх єпархій.

У справі підготовки до конференції головним чином взяли участь два Єпархіальні відділи: літургіко-богослоський відділ та відділ у справах сім’ї, молоді та катехизації. 

Ідея конференції та керівництво у її підготовці і проведенні належали Єпископу Коломийському і Косівському Юліану. 

Модератором та ведучим проекту був працівник Єпархіального інформаційно-видавничого відділу, клірик Кафедрального Собору Преображення Господнього міста Коломиї диякон Антон Трачук.